epidemija ne jenjava

Broj zaraženih koronavirusom u Iranu prešao 450 tisuća

29.09.2020 u 14:57

Bionic
Reading

Potvrđeni broj slučajeva zaraze covidom-19 u Iranu je u utorak prešao prag od 450 tisuća, s 3.677 novih slučajeva zaraze potvrđenih u posljednja 24 sata, rekla je državnoj televiziji glasnogovornica ministarstva zdravstva, dok je broj smrtnih slučajeva narastao na 25.986 slučajeva.

Sima Sadat Lari rekla je da je u protekla 24 sata umrlo 207 ljudi, dok je ukupan broj zaraženih dosegao brojku od 453.637.

Broj slučajeva koronavirusa narastao je u gotovo svakoj od 31 provincije, no predsjednik Hasan Rohani rekao je prošli tjedan da vlada nema planova uvoditi potpunu karantenu unatoč porastu broja slučajeva.

Međutim, iranske vlasti rekle su da će neke restriktivne mjere ponovno biti uvedene u Teheranu i nekim drugim gradovima koji su klasificirani "crvenima", što je najviša kategorija na ljestvici u kontekstu koronavirusa.

Iran, koji ima najvišu stopu zaraze na Bliskom istoku, ublažio je mjere u travnju kako bi pomogao ekonomiji, koja je već bila na koljenima zbog američkih sankcija. Zdravstveni dužnosnici opetovano su upozoravali da bi olakšavanje mjera moglo dovesti do porasta zaraze.

Iranski dužnosnici rekli su da su sankcije, nametnute 2018. godine nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, spriječile Islamsku republiku da se bori s pandemijom.