MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Broj oboljelih od H1N1 u RH u opadanju

02.12.2009 u 14:03

Bionic
Reading

U RH je stiglo dodatnih 60.000 doza pandemijskog cjepiva koje će, nakon završetka potrebne procedure, biti distribuirano diljem Hrvatske javljeno je iz Ministarstva zdravstva

Na preporuku Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na današnjem sastanku Stožera donesena je odluka o proširivanju rizičnih skupina za cijepljenje pandemijskim cjepivom.

Pored do sada pozivanih skupina (kronični bolesnici koji boluju od astme i KOPB-a, djeca s komorbiditetom od šestog mjeseca do treće godine života, iznimno pretile osobe i zdravstveni djelatnici), Stožer poziva sve kronične bolesnike starije od šest mjeseci da se odazovu cijepljenju protiv pandemijske gripe, jer je to najbolji način prevencije.

Iz Ministarstva zdravstva također ponavljaju poziv i svim građanima koji pripadaju ranjivim skupinama da se odazovu cijepljenju protiv sezonske gripe, jer je dodatna doza cjepiva distribuirana diljem Republike Hrvatske.

U Republici Hrvatskoj u tjednu od 23. do 29. studenoga ukupno je registrirano 11.209 slučajeva oboljenja od pandemijske gripe (klinički i laboratorijski potvrđeni zajedno), čime bilježimo na tjednoj razini smanjenje oboljenja za više od 2.700 osoba.

Od trenutka pojave virusa u RH do danas imamo ukupno 37.805 oboljelih (laboratorijski potvrđeni i klinički slučajevi zajedno), od kojih je gotovo 37.000 osoba preboljelo pandemijsku gripu bez ikakvih komplikacija. Zabilježeno je 19 smrtnih ishoda povezanih s pandemijskom gripom od pojave virusa do danas.