UVOZ RADNE SNAGE

Brodogradilišta traže 614 stranih radnika

brodogradilište škverani radnici

brodogradilište škverani radnici

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvatska u ovoj godini planira izdati 988 dozvola za novo zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj te produžiti već izdane radne dozvole za tri tisuće stranih radnika. Jednak broj radnih dozvola strancima produžen je i lani. No u kvotama novog zapošljavanja ima izmjena

Najveći broj stranih radnika ove godine zaposlit će brodogradnja za koju je predviđeno 614 dozvola, za razliku od prošle godine kada u toj djelatnosti nije izdana niti jedna nova radna dozvola.

Prema objašnjenju Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava kvota za zapošljavanje stranaca u brodogradnji predložena je na zahtjev Jadranbroda. No, ministar ističe kako će Hrvatski zavod za zapošljavanje provoditi stručno osposobljavanje za potrebe domaće brodogradnje, a takva suradnja već je otvorena s Brodosplitom. Očekuje se da će ove godine, posredstvom državne burze rada, za potrebe Uljanika obrazovati radna snaga, a programi obrazovanja nezaposlenih su u pripremi, piše Novi list

Za prošlu godinu, podsjetimo, Vlada je dva puta donosila odluke o kvotama stranih radnika. Zbog krize i visoke nezaposlenosti u zemlji, najprije je odlučeno da novog zapošljavanja radnika neće biti, već će se samo za tri tisuće stranaca u Hrvatskoj produžiti radne dozvole. No, u svibnju je odluka promijenjena te je dozvoljeno zapošljavanje 566 stranih radnika od čega najviše u turizmu i ugostiteljstvu – 228 radnika.

Ove godine u toj će se djelatnosti moći zaposliti 145 novih stranih radnika mahom kuhara nacionalne kuhinje, turističkih animatora i turističkih zastupnika. U graditeljstvu će se izdati, kao i lani, četiri radne dozvole za geobušaće.

No, zahtjeva za zapošljavanjem stranih građevinaca bilo je daleko više, ali su oni odbijeni s obzirom da je preko 31 tisuća građevinaca u evidentiranoj nezaposlenosti. Strance će zaposliti i prerađivačka industrija (34), znanost i obrazovanje (64), zdravstvo (25), promet (49) i kultura (53). U prometu je, primjerice, lani bilo predviđeno 110 radnih dozvola za strance, od čega 20 vozača kamiona. Ove godine poslodavci trebaju svega pet vozača teretnih vozila u međunarodnom prijevozu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi