COSTA CONCORDIA

Brod stabiliziran, nastavak potrage u četvrtak

18.01.2012 u 22:08

Bionic
Reading

Brod Costa Concordia koji je u srijedu ujutro klizio ka dnu, zbog čega je prekinuta potraga za dvadesetak nestalih u brodolomu, stabilizirao se i spasioci bi u četvrtak trebali nastaviti posao, rekao je glasnogovornik obalne straže

'Nakon provjere možemo potvrditi da se brod (kruzer) stabilizirao. Ostane li ovako, potraga će se nastaviti sutra ujutro', rekao je Filippo Marini. Glasnogovornik talijanske ratne mornarice Alessandro Busonero potvrdio je za agenciju France Presse da se operacije 'noćas neće nastaviti'.

'Ronioci će načiniti nove otvore radi potrage za nestalima', rekao je, govoreći o vojnim roniocima koji si trebaju prokrčiti put postavljanjem manjih eksplozivnih punjenja na oplati broda. Busonero je istaknuo da će se spasioci usredotočiti na desnu stranu broda, na dubini od 18 metara, 'u razini četvrte palube jer su se ondje okupljali putnici kako bi se ukrcali u čamce'.

Spasilačke ekipe prekinule su s radom kada su njihovi mjerni instrumenti pokazali da se brod pomaknuo. Talijanski mediji pišu da se zakrenuo oko svoje osi u smjeru obale za jedan metar. Postoji bojazan da bi brod, koji nasukan na grebenu leži na desnom boku, mogao postupno otkliziti na dno. Dubina mora je ondje veća od 70 metara.

U ponedjeljak je potraga obustavljena na tri sata zbog valova, zbog kojih je Concordia skliznula za desetak centimetara. Prva identificirana žrtva brodoloma je 38-godišnji mađarski violinist Sandor Feher čije je tijelo pronađeno na dubini većoj od 20 metara.

Fehira je identificirala njegova majka, javljaju svjetske agencije pozivajući se na mađarsko ministarstvo vanjskih poslova. Glasnogovornik ministarstva rekao je nešto ranije da se nastavlja potraga za još jednom državljankom Mađarske, prenijela je agencija MTI.

Broj nestalih smanjen je na 21, pošto je u Njemačkoj jedan njemački putnik pronađen živ, priopćila je mjesna uprava u talijanskom gradu Grossetu, mjestu nadomak mjesta nesreće. 'Gertrude Goergens koja se vodila kao nestala, živa je i trenutačno je u Njemačkoj', rekao je prefekt Giuseppe Linardi novinarima.

Talijanski premijer Mario Monti izjavio je u srijedu da se brodska nesreća nije trebala dogoditi i iznio je jamstva da se poduzelo sve kako bi se spriječilo curenje goriva iz Costa Concordie.

Monti je priznao da postoji zabrinutost zbog mogućeg curenja 500.000 litara goriva iz nasukanog luksuznog turističkog broda i rekao da su talijanske vlasti postavile zaštitne barijere i pružile potrebnu pomoć stradalima.

Kapetan broda Francesco Schettino, optužen za višestruko ubojstvo iz nehaja, jer je napustio brod dok su putnici još bili na njemu, stigao je u srijedu ujutro u pratnji policije u svoju kuću u blizini Napulja, pošto je sud odlučio da ga se stavi u kućni pritvor.

U nasukavanju broda 13. siječnja poginulo je 11 osoba, a 21 se još vodi kao nestala. U nesreći je ozlijeđeno 67 osoba.

U trenutku nesreće na brodu je bilo 3.200 putnika i 1.023 člana posade od kojih je većina evakuirana čamcima za spasavanje, helikopterima i brodovima koji su se zatekli na tom području.