rasipanje sredstava

Brnabić želi 25 ministarstava, oporba tvrdi da takav aparat nema nitko u Europi

19.10.2022 u 16:33

Bionic
Reading

Nova srbijanska vlada, za koju je mandat dobila aktualna premijerka Ana Brnabić, trebala bi imati čak 25 ministarstava, a oporba u dvodnevnoj parlamentarnoj raspravi pokušava osporiti tako glomazan aparat izvršne vlasti tvrdeći da toliko portfelja nema niti jedna zemlja u Europi, a možda i u svijetu

Prema novom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o ministarstvima o kojem se raspravlja, vlada bi trebala imati 25 resora, a ne 21 kao sada, što vladajući objašnjavaju potrebom da se izvršna vlast "mora reorganizirati u novim okolnostima".

Predloženi preustroj podrazumijeva četiri nova ministarstva - za unutarnju i vanjsku trgovinu, ministarstvo za javna ulaganja, te reorganiziranje dosadašnjih resora u ministarstvo turizma i omladine i ministarstvo informiranja i telekomunikacija.

Oporba pak ukazuje na to da svjetske velesile imaju manje resora, navodeći primjere Francuske (18 ministarstava) i Njemačke (16 ministarstava), inzistirajući na tome da se radi o "rasipanju javnih sredstava". Iz korpusa nacionalnih i konzervativnih stranaka stižu prijedlozi da bi se, sukladno aktualnoj situaciji, trebala ustanoviti "strateški bitna ministarstava", poput resora "za Kosovo i Metohiju" i za "Srbe u regiji i raseljene".

Oporba tvrdi i da vladajući nastoje proširiti broj resora kako bi se o državnom trošku "zaposlilo što više uhljeba".

Zastupnici oporbenog zeleno-lijevog kluba u parlamentu kategorički su poručili da neće glasati za prijedlog izmjena zakona, a kao jedan od razloga navode to što će "nova vlada imati najveći broja ministarstava" od svih europskih država.   Parlament bi o izmjenama zakona o ministarstvima trebao glasati u petak, a vladajuća koalicija ima dovoljnu većinu da progura predložene promjene.

Formiranje nove vlade koju će voditi dosadašnja premijerka Ana Brnabić očekuje se koncem listopada.