nezadovoljstvo u srbiji

Brnabić o zabrani dolaska Vučiću u Jasenovac: Najveći skandal u modernoj povijesti. Oglasilo se i Vulinovo ministarstvo, a i srpski predsjednik na Instagramu

17.07.2022 u 10:29

Bionic
Reading

Vladajući režim u Srbiji u potpunosti se uznemirio zbog zabrane ulaska predsjedniku te zemlje u Hrvatsku. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedjelju da je zabrana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti privatno Jasenovac, najveći skandal u modernoj povijesti. Oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije kojim upravlja notorni Aleksandar Vulin

'Ova vijest je za mene nešto što me zapanjuje. Još sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj povijesti odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posjetu Jasenovcu, mjestu stradanja Srba prije svega, jedini logor i za djecu gdje je najmanje 20 tisuća djece pobijeno i da tom mjestu stradanja zabranite posjetu predsjednika Republike Srbije koji je želeo da ode i položi cvijeće, da za to kažete da je "pravljenje kaosa", da to uradi država članica EU, to je za mene ne prvorazredni skandal, nego... To je kao da predsjedniku Izraela zabranite posjetu Auschwitz", rekla je Brnabić, piše B92.

Ona je na Televiziji Pink, povodom pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno posjeti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti "najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske".

"Nije mi jasno je li mu zabranjen posjet Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerojatni presedan", rekla je Brnabić i dodala da je to "brutalno gaženje slobode kretanja".

Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno posjetiti mjesto "gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za djecu" na tlu Europe za koji ona zna, i da je tamo htio položiti cvijeće, a da je sprječavanje tog posjeta što je najavila jedna članica Europske unije "ne skandal, već mnogo više".

"Vučić će sad tražiti službeno posjet, pa da vidimo te europske vrijednosti", rekla je Brnabić ocijenivši da odlaganje njegova posjeta Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti "nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, reagovao je porukom na Instagramu.

'Samo vi radite svoj posao! Živjet će srpski narod i nikada neće zaboraviti!', napisao je Vučić u fotografiju spomenika Kameni cvijet iz Jasenovca.

Oglasilo se i Vulinovo ministarstvo. Od danas, svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica morat će se posebno najaviti i obrazložiti svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole, najavljeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U pitanju je prvi odgovor Srbije na potez hrvatskih vlasti da zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da danas privatno posjeti Jasenovac, prenosi Blic.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, prema pisanju Jutarnjeg lista, koji se poziva na izvore bliske Vladi, planirao privatno u nedjelju posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, kako navodi Jutarnji list, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu i ako želi da mu može pridružiti te ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu.

Pupovac je, jasno, rekao premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, a u Vladi su ostali konsternirani tim planom.

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njezina entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac. Iz Vlade su naveli da nije poštivao nijedan protokol da je sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi, ali premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Politika "svesrpskog sveta" u Hrvatskoj mu neće proći', poručio je izvor iz Banskih dvora za Jutarnji list.

Vučić je na Televiziji Pink govorio nedavno kako nijedan srpski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu.

Na to je reagirao bivši srpski predsjednik Boris Tadić jer je on 2010. bio i u Jasenovcu i u Jadovnom. Vučića je prozvao za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu ocijenivši kako se Vučić ponaša kao da "povijest počinje od njega".

"Ova laž da je prvi predsjednik koji je posjetio Jasenovac morbidna je, jer je uporabu žrtava genocida u marketinške svrhe i satisfakcije osobnih ambicija teško i komentirati", rekao je Tadić za Danas.

Bivši predsjednik Srbije dodao je kako je "ključna razlika između njega i Vučića to što on posjete mjestima stradanja nije upotrebljavao za natjecanje i za raspirivanje mržnje i lažnog patriotizma".