jedino rješenje

Britanski zastupnici pozivaju Corbyna da podrži drugi referendum o Brexitu

24.01.2019 u 12:26

Bionic
Reading

Skupina britanskih zastupnika u četvrtak je pozvala čelnika laburista Jeremyja Corbyna da podrži još jedan referendum o Brexitu, tvrdeći da oni sami nemaju dovoljnu podršku kako bi primorali vladu da ga raspiše

Britanski parlament ne može se dogovoriti oko skorašnjeg izlaska Velike Britanije iz EU-a pošto su zastupnici prošli tjedan odbacili sporazum koji je premijerka Theresa May postigla s Bruxellesom.

Na stolu je nekoliko opcija, uključujući izlazak bez dogovora ili drugi referendum.

May je odbacila mogućnost još jednog glasovanja jer drži da parlament mora poštovati rezultate referenduma iz 2016. kad se 52 posto Britanaca odlučilo za izlazak.

Corbyn također ne podržava ideju novog glasovanja, no ističe kako sve opcije moraju ostati otvorene.

Pobornici drugog referenduma upozoravaju da je traženje novog mišljenja od građana jedini način da se razbije zastoj u parlamentu.

'Sat otkucava, a u ovoj kasnoj fazi pozivam Jeremyja Corbyna da učini pravu stvar prema većini naših birača, pobornika i članova, te podrži novi referendum', kazala je laburistička zastupnica Luciana Berger.

Konzervativna zastupnica Sarah Wollaston rekla je da plan o drugom referendumu u donjem doma parlamenta sa 650 mjesta može proći samo ako ga podrži Corbyn.

'Bez nedvosmislene podrške vodstva laburista u ovom trenutnu nemamo potrebne brojke', rekla je.