jačanje vojnog proračuna

Britanski premijer: Zbog ruske invazije na Ukrajinu jačamo izdvajanja za obranu, dosegnut će 2,5 posto BDP-a do kraja desetljeća

30.06.2022 u 15:54

Bionic
Reading

Britanska izdvajanja za obranu dosegnut će 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja ovog desetljeća, izjavio je u četvrtak premijer Boris Johnson obećavši jačanje proračuna za obranu nakon ruske invazije na Ukrajinu

'Zemlje... shvaćaju da moraju trošiti više. U našem slučaju, to znači ispuniti i biti spremne premašiti cilj koji smo si postavili prije deset godina', rekao je Johnson na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Madridu.

'Logičan zaključak ulaganja koje predlažemo poduzeti... jest da ćemo do kraja desetljeća dostići 2,5 posto BDP-a za obranu.' Britanska izdvajanja za obranu trebala bi ove godine dosegnuti 2,3 posto BDP-a zbog povećane vojne potpore Ukrajini, objavila je vlada u utorak.

Ranije ovog tjedna ministar obrane Ben Wallace rekao je da Britanija mora povećati ulaganja u obranu kako bi se uhvatila u koštac s prijetnjama ne samo iz Rusije nego i iz Kine i drugih zemalja. Kazao je da se ulaganja moraju povećati od 2024. godine, kada će trebati razmotriti trenutni paket izdvajanja.