pandemija koronavirusa

Johnson: Želim izvesti zemlju iz karantene na siguran način

17.05.2020 u 10:34

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u nedjelju kako britanska vlada želi izvesti zemlju iz potpune karantene uvedene zbog pandemije koronavirusa na siguran način, dok vlada najavljuje dodatna ulaganja kako bi se ubrzao pronalazak cjepiva protiv Covida-19.

U tekstu za Mail on Sunday Johnson je napisao kako sljedeća faza odgovora na koronakrizu traži puno kompliciranije poruke s obzirom da se očekuje ublažavanje mjera, prenosi BBC.

"Shvaćam da će se ljudi osjećati frustrirano uz neka od novih pravila", napisao je Johnson dodajući da vlada želi zemlju izvesti iz potpune karantene na siguran način, nastojeći ne ugroziti postignuto u prevenciji širenja zaraze.

Istodobno britanski premijer je istaknuo kako vjeruje u to da će se Britanci držati pravila zahvalivši im na dosadašnjem poštivanju uvedenih mjera.

Britanska vlada objavila je da će s 93 milijuna funti (oko 104 milijuna eura) potaknuti ubrzanu izgradnju istraživačkog laboratorijskog centra u Oxfordshireu kako bi se otvorio godinu dana prije planiranog. Očekuje se da bi taj centar bio okosnica britanskog programa cijepljenja protiv koronavirusa.

Johnson je naveo kako su nova pravila, poput mogućnosti izlaska iz kuća zbog relaksacije, bila moguća zahvaljujući dosadašnjem ponašanju ljudi.

Komentirajući kritike zbog novog pravila koje umjesto "ostanka doma" preporučuje da je potrebno "ostati oprezan", Johnson je istaknuo kako njegova vlada pokušava nešto "što do sada nikada nije trebalo napraviti". Vlada je ovaj slogan promijenila u Engleskoj 10. svibnja, dok je poziv za "ostanak doma" i dalje na snazi u Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, koje imaju vlastite ovlasti u donošenju restriktivnih mjera.

Navodeći da su dobri rezultati postignuti zahvaljujući činjenici da su se Britanci strpljivo držali uvedenih mjera, Johnson je istaknuo kako je ono što sada predlaže pravi put izlaska iz koronakrize.

Britanska vlada najavila je u subotu početak otvaranje osnovnih škola od 1. lipnja, što zasad nailazi na sumnje kod dijela roditelja, dok sindikat učitelja upozorava da je to prerano. Za sada je samo Engleska najavila mogućnost otvaranja škola, dok Wales, Škotska i Sjeverna Irska vjerojatno neće otvoriti škole prije ljetnih praznika.