glas razuma?

Britanski premijer Johnson upozorio Trumpa kako rat s Iranom nije rješenje

19.09.2019 u 13:46

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson i američki predsjednik Donald Trump razgovarali su telefonski u srijedu vezano za napad na naftno polje u Saudijskoj Arabiji. Britanski premijer upozorio je američkog predsjednika kako rat nije rješenje, već da se mora pronaći diplomatsko rješenje

Donald Trump izjavio je da postoje mnoge mogućnosti, od kojih je jedna i rat. 'Ulazak u rat krajnja je opcija', rekao je Trump, prenosi Daily Mail.

Američki predsjednik uveo je sankcije koje su narušile iransko gospodarstvo te je najavio njihovo pooštrenje.

Bivši ministar obrane Tobias Ellwood na Twitteru je objavio kako će pooštrenje sankcija natjerati Iran da poveća tenzije, što je korak bliže otvorenom sukobu.

'Potreban nam je strateški, a ne taktički odgovor koji nastoji riješiti neriješena, složena, isprepletena, regionalna pitanja koja smo zajednički predugo izbjegavali', napisao je na Twitteru.

Saudijska Arabija za napad odgovornim smatra Iran, a američki državni tajnik Mike Pompeo u četvrtak je rekao da Amerika podržava pravo Saudijske Arabije na obranu, nakon što je napad opisao kao 'čin rata'.

'Napad je pokrenut sa sjevera i nesumnjivo je da je za to odgovoran Iran', rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Turki al Maliki.

Trump i Johnson prisustvovat će Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku sljedeći tjedan, na kojoj će se raspravljati o nestabilnoj situaciji na Bliskom istoku.