PROTIV MIROVINSKE REFORME

Britanski javni sektor ponovno u štrajku

10.05.2012 u 21:54

Bionic
Reading

Desetci tisuća zaposlenika u javnom sektoru u Velikoj Britaniji bili su u četvrtak ponovo u štrajku protiv mirovinske reforme koju vlada kani provesti i koja je potaknula više štrajkova u zadnjih osamnaest mjeseci

Sindikati koji obično ne iznose podatke o broju sudionika, očekivali su do 400.000 prosvjednika, nakon rekordnog odaziva u studenome, kada se, po njihovoj procjeni, okupilo gotovo dva milijuna nezadovoljnih.

Zaposleni u javnoj upravi, asistenti na sveučilištima, policajci, zatvorski čuvari, zaposleni u zdravstvu i ministarstvu obrane pridružili su se štrajku, kao i zaposleni u useljeničkoj službi, zbog čega se strahovalo od stvaranja gužvi u zračnim lukama.

Više od 20.000 policajaca prosvjedovalo je u Londonu protiv te reforme, ali i protiv smanjenja proračuna za policiju, noseći crne kacige s natpisom 'rezovi su zločin'. Vlada je izvijestila da je u štrajku sudjelovalo tek 100.000 zaposlenih u javnim službama.

Reforma predviđa produljenje dobi za umirovljenje do 67 godina, pa i 68, sa sadašnjih 60 godina te povećanje doprinosa. Vlada je u srijedu potvrdila ta načela reforme, ističući da sadašnji sustav nije održiv.

'Više neće biti pregovaranja o mirovinama a štrajkom se ništa neće postići', poručila je. Ovo je treći veći štrajk protiv mirovinske reforme od lipnja 2011. u Velikoj Britaniji.