GUŽVA NA 'KNJAZ DANILU'

Britanski državni tajnik za obranu došao u Crnu Goru s lovcima Eurofighter Typhoon

26.06.2019 u 13:36

Bionic
Reading

Zamjenik predsjedavajućeg Doma lordova i državni tajnik za obranu Velike Britanije Lord Howe boravi u dvodnevnom posjetu Crnoj Gori, a njim su stigla i dva borbena zrakoplova Eurofighter Typhoon koja su stacionirana u zračnoj luci 'Knjaz Danilo' u Golubovcima, javlja Radio Televizija Crne Gore

'Tijekom posjeta, Lord Howe sastat će se s predsjednikom Vlade Duškom Markovićem i dužnosnicima Ministarstva obrane', priopćilo je britansko veleposlanstvo u Podgorici.

U priopćenju je navedeno da su s Lordom stigla i dva Eurofighter Typhoona.

'Eurofighter je manevarski, višenamjenski, dvomotorni lovački zrakoplov. Posjeta Lorda Howea i borbenih zrakoplova predstavlja još jedan primjer uspješne suradnje između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore', naveli su iz veleposlanstva.

Crna Gora je 5. lipnja proslavila drugu obljetnicu članstva u NATO-u, najmoćnijem političkom i obrambenom savezu u povijesti. Premijer Duško Marković tom prilikom rekao je da je Crna Gora učvrstila sigurnost zemlje, doprinijela stabilnosti okruženja i stvorila uvjete za razvoj i bolji život građana.

'Prvi put smo dobili priliku da vrijednosti kojima prirodno pripadamo čuvamo i promoviramo zajedno s 28 zemalja saveznica', kazao je Marković, ocjenjujući da je članstvo u NATO-u mnogo više od vojnog savezništva jer ono doprinosi rastu stranih investicija i posjeti većeg broja turista.

'Vjerujem da i oni koji nisu podržavali put Crne Gore u NATO, danas vide da je ona neodvojiva od našeg budućeg članstva u EU-u, kojem je Crna Gora ukupnim društvenim napretkom i preobrazbom svakog dana sve bliža', poručio je Marković. I šef crnogorske diplomacije Srđan Darmanović ocijenio je kako je 'Crna Gora članstvom u NATO-u dobila najbolju potporu teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nepovredivosti granica, unutrašnje sigurnosti, stabilnosti i mira'.

  • +6
Eurofighter Typhoon Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Međutim, u prosrpskom Demokratskom frontu ne slažu se s ocjenama vlasti, već misle da je 'učlanjenje u NATO bio klasični napad na povijesnu Crnu Goru, odricanje od njenih vjekovnih saveznika i povezivanje s onima koji joj nikada nisu bili prijatelji'.