unatoč eksploziji omikron soja

Britanske vlasti potvrdile: Neće biti novih ograničenja prije Nove godine

27.12.2021 u 21:46

Bionic
Reading

Unatoč brzom širenju omikron soja u Velikoj Britaniji, britanske vlasti neće uvoditi nova ograničenja do Nove godine

U Engleskoj neće biti novih ograničenja zbog covida prije Nove godine, rekao je britanski ministar zdravstva Sajid Javid.

No, ministar je poručio da bi ljudi trebali 'ostati oprezni' i slaviti Novu godinu na otvorenom, ako je moguće.

Premijer Boris Johnson rekao je da će ministri 'nastaviti pažljivo pratiti podatke' i pozvao građane da bez odlaganja odu po svoju 'prvu, drugu ili booster dozu'.

U međuvremenu, Engleska i Škotska prijavile su rekordne slučajeve tijekom Božića, prenosi BBC.

Brojke su pokazale da je u Engleskoj 25. prosinca prijavljeno 113.628 novih infekcija, 26. prosinca 103.558 i 27. prosinca 98.515. Privremeni podaci za Škotsku za isto trodnevno razdoblje pokazuju da su na Božić bila 8.252 slučaja, 11.030 sljedeći dan i 10.562 u ponedjeljak.

To su samo djelomični podaci, a potpuni podaci bit će objavljeni kasnije ovog mjeseca.

  • +19
Koronavirus u svijetu Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Odluka da se ne uvedu nova ograničenja Englesku stavlja u nesrazmjer s ostalim državama na otoku - Wales je već uveo ograničenja, dok su Škotska i Sjeverna Irska pooštrile pravila.

Prvi podaci od prošlog tjedna sugeriraju da je manja vjerojatnost da će oni zaraženi omikron sojem završiti u bolnici, no ako će doći do uvođenja ograničenja onda će se ispitati i drugi faktori.

'Kada uđemo u novu godinu, naravno, tada ćemo vidjeti trebamo li poduzeti još neke mjere, ali ništa više do tada', kazao je Javid.