BITKA ZA BENGAZI

Britanske snage se pripremaju za akciju u Libiji

18.03.2011 u 07:28

Bionic
Reading

Zapadne snage mogle bi pokrenuti zračne udare na Libiju već u petak nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a podržalo međunarodnu vojnu akciju protiv snaga pukovnika Moamera Gadafija, radi zaštite libijskih civila, izvijestili su britanski mediji.

Prvi napadi, vjerojatno s bespilotnim letjelicama, mogli bi se dogoditi u roku od nekoliko sati ako Gadafi počne ispunjavati svoju prijetnju da ‘neće pokazati milosti’ prema pobunjenicima u Bengaziju, izvijestio je on-line dnevni list The Telehraph.

Britansko kraljevsko zrakoplovstvo - RAF moglo bi biti uključeno u operacije već noćas, prema britanskim izvorima. Međutim, zračne udare mogle bi predvoditi i arapske zemlje kao što su Katar ili Ujedinjeni Arapski Emirati, dodaje list.

Prošle je noći Gadafi zaprijetio s napadima na putničke zrakoplove na Sredozemlju ako strane zemlje pokrenu zračne udare protiv Libije.

Libijski režim je poručio da će ‘svaki strani vojni akt’ izložiti ‘sav zračni i pomorski promet na Sredozemnom moru’, kao mete za protunapad.

BBC izvješćuje da je vlada u Londonu upozorila protiv preuranjenih najava da bi britanski zrakoplovi mogli biti u akciji ‘kroz nekoliko sati’ i odbila govoriti o rasporedu akcije. Vlada će se sastati u petak a premijer David Cameron će se obratiti Donjem domu parlamenta.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o uspostavi zone zabrane leta i ‘svim nužnim mjerama’ za zaštitu libijskih civila, ‘pozitivan odgovor na poziv Arapske lige’ za mjerama zaštite civila i kulminacija ‘velikog i teškog posla u zadnjih nekoliko dana’ Francuske, Velike Britanije, Libanona i SAD-a.

‘Ona je nužna kako bi se poduzele mjere za izbjegavanje većeg krvoprolića. Ona polaže odgovornost na članice UN-a i to je odgovornost na koju će Velika Britanija sada odgovoriti’, rekao je Hague.

Rezolucija, koja je prihvaćena s 10 glasova za i pet suzdržanih - Rusije, Kine, Indije, Brazila i Njemačke, također poziva na prekid vatre i okončanje nasilja, te potvrđuje embargo na oružje i zamrzavanje imovine libijskih čelnika u inozemstvu, sankcije Tripoliju koje je UN ranije uveo.

Visoki izvori UN-a kazali su za BBC da bi britanski i francuski zrakoplovi mogli biti u zraku u idućih nekoliko sati, kako bi izveli prve napade na libijske položaje, moguće i uz logističku potporu arapskih saveznika.