KADROVSKA KRIZA

Britanska vlada ulaže 2,4 milijardi funti za zapošljavanje u zdravstvu

30.06.2023 u 06:59

Bionic
Reading

Britanska vlada predstavila je novi plan zapošljavanja u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) u Engleskoj, u što planira uložiti 2,4 milijarde funti, što je dosad nezabilježen potez kojim se pokušava uhvatiti u koštac s kadrovskom krizom u toj državnoj instituciji

NHS, institucija koja je u centru britanskog poslijeratnog nacionalnog identiteta, pretrpio je kriznu zimu, a britanski premijer Rishi Sunak uvrstio je smanjivanje lista čekanja pacijenata među svojih pet prioriteta za ovu godinu.

'Ova vlada provodi najveće pojedinačno proširenje obrazovanja i osposobljavanja u NHS u njegovoj povijesti. Ovo je plan za ulaganja i plan za reformu', priopćio je Sunak.

NHS trenutačno ima oko 112.000 nepopunjenih radnih mjesta, a taj jaz bi se mogao više nego utrostručiti do 2037. bez poduzimanja mjera, navodi se u planu vlade te ističe da će se uložiti 2,4 milijarde funti (3 milijarde dolara) državnog novca tijekom pet godina.

Do 2031. NHS ima za cilj udvostručiti mjesta za praksu učenika medicinskih škola na 15.000, povećati za 50 posto broj mjesta za obuku liječnika i gotovo udvostručiti broj mjesta za obuku odraslih medicinskih sestara.

Nakon pandemije covida-19, u kojoj je osoblje NHS-a dobilo pohvale za svoj rad u liječenju oboljelih, liječnici i medicinske sestre štrajkaju zbog niskih plaća te nezadovoljstva neadekvatnim osobljem za koje mnogi kažu da ih sprječava u obavljanju njihova posla. Vladin plan povećanja broja potrebnoeg medicinskog osoblja pokušava riješiti neke od tih problema.

Uz još neke mjere zadržavanja osoblja, plan će pomoći da NHS dobije dodatnih 60.000 liječnika, 170.000 medicinskih sestara i 71.000 srodnih zdravstvenih radnika do 2036./37., navodi se u planu. Sunak je priznao da će ukupne liste čekanja na liječenje nastaviti rasti u drugoj polovini ove godine, no rekao je i da je broj pacijenata koji čekaju više od 18 mjeseci na liječenje pao, a poboljšalo se i vrijeme odaziva hitne pomoći na pozive.