SLIČNO RAZMIŠLJA ITALIJA

Britanija zatvara iransko veleposlanstvo u Londonu

30.11.2011 u 18:34

Bionic
Reading

Britanija je u srijedu zapovjedila hitno zatvaranje iranskog veleposlanstva u Londonu, a nakon napada prosvjednika zatvoreno je i britansko veleposlanstvo u Teheranu. Italija također razmatra zatvaranje svojeg veleposlanstva u Teheranu i pozvat će iranskog veleposlanika kako bi od njega zatražila jamstva za sigurnost talijanskih diplomata, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi u srijedu

'Iranski otpravnik poslova u Londonu obaviješten je da zahtijevamo hito zatvaranje iranskoga veleposlanstva u Londonu, a sve iransko diplomatsko osoblje mora u idućih 48 sati otići iz Ujedinjenoga Kraljevstva', rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague pred parlamentom.

'Zatvorili smo britansko veleposlanstvo u Teheranu. Odlučili smo evakuirati svoje osoblje i posljednji članovi osoblja koji su iz Britanije već su otišli iz Irana', dodao je.

Norveška je odlučila zatvoriti veleposlanstvo u Teheranu zbog sigurnosnih razloga, izvjestila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova, Hilde Steinfeld

Odluka je donesena u utorak navečer nakon napada prosvjednika na britansko veleposlanstvo. Norveško diplomatsko osoblje još nije evakuirano iz Irana, javljaju agencije.

Italija razmatra zatvaranje veleposlanstva u Teheranu

Nakon napada na britansko veleposlanstvo u utorak u Teheranu Italija razmatra zatvaranje svojeg veleposlanstva u Teheranu i pozvat će iranskog veleposlanika kako bi od njega zatražila jamstva za sigurnost talijanskih diplomata, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Giulio Terzi u srijedu.

'Tražimo čvrsta jamstva' od Iranaca, rekao je Terzi novinarima nakon razgovora u parlamentu. 'Intenzivno razmatramo nazočnost našeg veleposlanika i našeg diplomatskog osoblja u Teheranu', rekao je.

Terzi je također rekao da će Italija zajedno s europskim saveznicima i Sjedinjenim Državama odlučiti o mogućem naftnom embargu protiv Irana.