JEDINSTVEN MODEL

Britanija za poseban status s EU

31.08.2016 u 20:46

Bionic
Reading

Velika Britanija će pokušati dogovoriti poseban odnos s Europskom unijom koji uključuje kontrolu imigracije, ali koji bi se također pokazao kao dobar sporazum za trgovinu dobrima i uslugama, priopćila je u srijedu glasnogovornica premijerke Therese May

May je u srijedu prvi puta okupila svoje vodeće ministre nakon što im je nedavno kazala da ljetnu stanku iskoriste za osmišljavanje opcija za buduće veze s europskim blokom.

U središtu razgovora u Chequersu, ljetnoj rezidenciji britanske premijerke, bili su sljedeći koraci koje vlada mora poduzeti nakon iznenađujućih rezultata u korist Brexita na referendumu u lipnju.

'Nekoliko ministara u vladi je jasno kazalo da napuštamo EU, ali ne i Europu, s čvrstim stajalištem da se ne radi o nekom standardnom rješenju već da model novih odnosa s Unijom koji tražimo mora biti jedinstven, to jest po mjeri Velike Britanije', kazala je glasnogovornica.

"To mora uključivati kontrolu broja ljudi koji dolaze u Veliku Britaniju iz Europe, ali također i pozitivne učinke za one koji žele trgovati dobrima i uslugama", dodala je glasnogovornica.

May rekla svojim ministrima u srijedu da neće biti povratka u vezi s njezinim obećanjem da se provede britanski odlazak iz Europske unije.

'I dalje moramo biti vrlo jasni da 'Brexit znači Brexit' ... To znači da nema novog referenduma; nema pokušaja ostanka u EU-u u prikrajku, mi ćemo to stvarno morati provesti', rekla je May na početku sastanka.

May još nije rekla kad će pokrenuti formalni proces, koji počinje aktiviranjem članka 50 Lisabonskog ugovora, unatoč pritisku ostalih članica EU-a da to učini.