JOŠ DESET DANA

EU pripremio interventne mjere za slučaj kaotičnog Brexita

19.03.2019 u 16:24

Bionic
Reading

Države članice EU-a finalizirale su u utorak niz mjera za slučaj neurednog Brexita kako bi na najmanju moguću mjeru svele moguće poteškoće na području prometa, ribarstva, isplata socijalnog osiguranja i programa za razmjenu studenata Erasmus

Velika Britanija trebala bi izići iz EU-a za deset dana, premda se očekuje da će zatražiti odgodu. No, budući da nije jasno koja će biti točna svrha te odgode, mnogi strahuju da bi se 29. ožujka mogao dogoditi kaotični Brexit bez sporazuma.

Među ostalim, nove mjere imaju za cilj zaštitu prava građana EU-a u Velikoj Britaniji i obrnuto na području socijalnog osiguranja, kao što je pravo na recipročne isplate mirovina i zdravstvenog osiguranja.

  • +5
Ključne figure posljednje epizode priče o Brexitu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Također će osigurati "osnovnu povezanost zračnim prometom" te omogućiti nastavak osnovnog cestovnog teretnog prometa i prometovanja putnika.

Mjere će omogućiti europskim ribarskim brodovima da nastave loviti ribu u britanskim vodama u slučaju da se dogodi Brexit bez sporazuma i obrnuto, kao i osigurati naknade za pogođene ribare.

Europski i britanski studenti koji studiraju na stranim sveučilištima u sklopu programa Erasmus moći će završiti studij nakon Brexita.

Mjere će se početi primjenjivati dan nakon izlaska Britanije iz EU-a u slučaju Brexita bez sporazuma.