redovito izvješće

Britanci tvrde da je Ukrajina odbila više napada u Dombasu, no Rusi ipak osvojili nove teritorije

24.04.2022 u 09:25

Bionic
Reading

Ukrajina je odbila više ruskih napada uzduž linije fronte u Donbasu ovog tjedna, objavilo je u nedjelju britansko ministarstvo obrane. Ukrajinski otpor bio je snažan posvuda i nanio je značajne gubitke ruskim snagama unatoč tome što je Rusija ostvarila neke teritorijalne dobitke, napisalo je britansko ministarstvo obrane na Twitteru u svom redovitom izvješću.

"Loš ruski borbeni moral i ograničeno vrijeme za obnovu, ponovno opremanje i reorganizaciju snaga od prošlih ofenziva vjerojatno slabi rusku borbenu učinkovitost", stoji u izvješću.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga je u nedjelju rekao da je Rusija postavila pokretne sustave za lansiranje raketa Iskander-M na manje od 60 kilometara od granice s Ukrajinom.

"Neprijatelj je povećao broj vojnika u pokrajini Belgorod transferom i koncentracijom dodatnih jedinica", objavile su ukrajinske oružane snage u svom dnevnom izvješću.

Belgorod je grad i administrativno središte istoimene ruske pokrajine, sjeverno od granice s Ukrajinom.

Iskander, mobilni sustav balističkih raketa, zamijenio je sovjetske rakete Scud. Njezine dvije navođene rakete imaju domet do 500 kilometara i mogu nosi konvencionalne ili nuklearne bojne glave.

Rusija je u petak rekla da želi upravljati čitavim jugom Ukrajine.