HMS Diamond

Britanci šalju najpoznatiji razarač kako bi odvratili Hutije od otimanja brodova

30.11.2023 u 07:14

Bionic
Reading

Velika Britanija šalje jedan od svojih najpoznatijih ratnih brodova, HMS Diamond, u Adenski zaljev kako bi spriječio prijetnje brodarima koje dolaze iz Irana, ali i od skupina koje podupiru Iran u jeku izraelskog rata protiv Hamasa

Raspoređivanje HMS Diamonda, razarača tip 45, dolazi nakon što su Hutiji, pobunjenici u Jemenu, prošlog tjedna oteli teretni brod povezan s Izraelom u Crvenom moru, a američka vojska morala je spasiti još jedno plovilo u nedjelju, javlja Sky News.

Grant Shapps, ministar obrane, rekao je da pojačavaju pomorsku sigurnosnu operaciju Kraljevske mornarice u Zaljevu kako bi se smanjio rizik od eskalacije trenutne krize između Izraela i Hamasa u regionalni sukob. 'Ovo je odgovor na ono što se događa u regiji. Ključno je da Ujedinjeno Kraljevstvo ojača prisutnost u regiji kako bismo Britaniju i naše interese zaštitili od sve nestabilnijeg svijeta.'

Slanje razarača najveći je javno deklarirani vojni potez Britanije otkako je Hamasov napad na Izrael 7. listopada izazvao rat.

Međutim najznačajniji potez povukao je SAD poslavši dvije velike udarne grupe nosača zrakoplova u regiju i netipično označivši prisutnost svoje podmornice. Britanski HMS Diamond pridružit će se dugotrajnoj misiji, nazvanoj Operacija Kipion, koja djeluje iz Bahreina i surađuje sa savezničkim mornaricama na pružanju dodatne pomorske sigurnosti komercijalnim brodarima u Zaljevu i Indijskom oceanu.

Opremljen helikopterom Wildcat, razarač Kraljevske mornarice pridružit će se HMS Lancasteru, fregati tipa 23, kao i trima manjim lovcima na mine i pomoćnom brodu Kraljevske flote, priopćilo je ministarstvo obrane. Zabrinutost za sigurnost vitalnih komercijalnih pomorskih ruta u regiji pojačana je prošlog tjedna, kada su Hutiji zauzeli teretni brod Galaxy Leader.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'