galaxy leader

Jemenski Huti objavili video otmice teretnog broda u Crvenom moru

20.11.2023 u 21:22

Bionic
Reading

Na društvenim mrežama širi se snimka na kojoj se navodno vidi kako jemenski Huti, pobunjenici koje podržava Iran, helikopterom slijeću na teretni brod Galaxy Leader u južnom Crvenom moru

Na snimci se vide naoružani ljudi kako silaze iz helikoptera i preuzimaju kontrolu nad brodom, dok radnici drže ruke iza glave.

Izrael je u nedjelju objavio da su Hutiji oteli međunarodni teretni brod u Crvenom moru.

'Otmica teretnog broda od strane Hutija u blizini Jemena u južnom Crvenom moru vrlo je ozbiljan incident globalnih posljedica', rekao je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari u objavi na platformi X.

Dodao je da je brod krenuo prema Indiji s međunarodnom civilnom posadom, bez Izraelaca. Napad je osudio i ured Benjamina Netanyahua, koji je precizirao da je brod u vlasništvu britanske tvrtke, a njime upravljaju Japanci.

U priopćenju se dodaje da je na brodu 25 članova posade različitih nacionalnosti, uključujući Ukrajince, Bugare, Filipince i Meksikance, ali ne i Izraelce.

Huti su za vikend ponovno upozorili da će ciljati sve brodove povezane s Izraelom. Jahja Sarea, njihov vojni glasnogovornik, na X-u je rekao kako je to odgovor na 'izraelsko-američku agresiju' te da to podrazumijeva brodove koji plove pod izraelskom zastavom ili njima upravljaju izraelske tvrtke.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'