POTRAGA ZA ULAGAČIMA

Brijuni idu u koncesiju!

Bionic
Reading

Brijunski hoteli i vile odlaze u koncesiju, a pripreme natječaja za konzultanta koji će osmisliti koncesijski model su u završnici, ekskluzivno otkriva Večernji list odluku Ministarstva zaštite i okoliša

- Nacionalni park Brijuni je nacionalno bogatstvo i želimo da tako i ostane. Nema prodaje, otuđivanje na bilo koji način ne dolazi u obzir, ali to bogatstvo mora biti u funkciji razvoja. Bivše vlade to nisu prepoznale kao strateški interes Hrvatske, a prepreke su često bile i partikularni, odnosno regionalni interesi - izjavio je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, pa dodao da je želja privući svjetsku ulagaču kremu i hotelske lance najvišeg ranga koje će privuči međunarodni natječaj za koncesiju, piše Večernji list

Dodao je da bi "sve ispod vrhunskog standarda, kad su Brijuni u pitanju, bio bi čisti promašaj" te da stoga na tom projektu rade u suradnji s Ministarstvom turizma i upravom Nacionalnog parka Brijuni.

- Od konzultanata koji će pripremati tu transakciju očekujemo, pak, tri-četiri koncesijska modela, a odluku hoće li se tražiti jedan ili više koncesionara će na kraju donijeti Vlada – kazao je ministar Zmajlović te dodao da bi konzultantski poslovi trebali biti gotovi do kraja godine, a investitori i hotelski operateri određeni do sredine 2014. godine.

Koliko je zasad poznato, nove gradnje na mjestima gdje već nisu postojali neki temelji neće biti, a prema postojećoj prostornoj dokumentaciji, sadašnji objekti mogu u tlocrtu rasti maksimalno za trideset posto. Prostorni planovi dopuštaju rušenje objekata koji trenutačno nemaju kategoriju i nisu u komercijalnoj funkciji, a moguće je na njihovom mjestu izgraditi golf & wellness hotele.

Inače, brijunski hoteli i vile trenutačno godišnje uprihode oko 12 milijuna kuna, dok su prihodi od izletnika u posljednjih godina blizu 15 milijuna, a od nautičara oko 2,5 milijuna.