buja nezadovoljstvo

Briga o djeci slaba točka talijanske strategije protiv koronavirusa: 'U nevolji sam do grla'

29.04.2020 u 07:23

Bionic
Reading

Talijanska vlada ima plan za otvaranje tvornica, trgovina, kafića, restorana pa čak i brijačnica, ali ne i za otvaranje škola do jeseni. Milijuni Talijana time su jako nezadovoljni

"Komplicirano je to. Velik je rizik da će nam epidemiološka krivulja ponovo skočiti ako otvorimo škole", pokušao je objasniti talijanski premijer Giuseppe Conte prije nekoliko dana.

"Sve studije i struka govore da bismo imali novu eksploziju slučajeva u tjedan ili dva, a ne možemo si to priuštiti", dodao je.

Ipak, mnogi se pitaju zar stvarno ne postoji druga opcija.

"Nezamislivo je ponovno pokrenuti zemlju, otvoriti tvornice, radna mjesta i poslati roditelje na posao, a djecu ostaviti kod kuće", objavio je na Facebooku zastupnik lijevog centra Alessandro Fusacchia.

  • +7
Koronavirus, Italija Izvor: EPA / Autor: MATTEO CORNER

Fusacchia, koji je bio šef kabineta bivšem ministru obrazovanja, pita se zašto se nije razmotrilo postupno otvaranje škola, kao što se čini u drugim europskim zemljama. 

U Francuskoj će se škole otvarati u fazama, počevši od 11. svibnja. Bit će najviše 15 učenika u učionici. 

Nevolja do grla

Majka iz Rima, koja nije htjela otkrivati svoje ime, rekla je za dpa da je zbog trenutne situacije "u nevolji do grla". 

Dok je na poslu, njezinu šestogodišnju kćer čuva dadilja koja joj ne pomaže sa zadaćom niti obavlja kućanske poslove. 

Odbacila je mogućnost odlaska na roditeljski dopust jer bi joj mogla biti manja plaća. 

"Moj bivši suprug radi u sektoru turizma i prestao je plaćati alimentaciju u veljači. Ne mogu više izostajati s posla jer jedva pokrivam osnovne životne troškove", rekla je. 

Mnogi roditelji su se prije virusa oslanjali na servis baka i djedova, ali to više nije moguće zbog visokog rizika zaraze koronavirusom među starijom populacijom. 

Vlada je obiteljima osigurala jednokratni bonus od 600 eura, a još jedan bi se mogao osigurati novom vladinom uredbom. 

Ministrica obitelji Elena Bonetti predlaže između 80 i 160 eura dječjeg doplatka mjesečno, ali se ne zna hoće li se vlada složiti s tom idejom. 

Bonetti također potiče gradonačelnike da otvore igrališta i druga javna mjesta za djecu, uz osiguranje mjera socijalne distance. 

Psihološke posljedice 

U Italiji se nastavlja nastava na daljinu, ali za mnogu djecu ona nije adekvatna zbog lošeg pristupa internetu ili gužvi u kući. 

"Pokušavaš slušati učitelja dok koristiš ujakov mobitel s razbijenim ekranom, posuđuješ susjedov Wi-Fi, čuješ psa kako laje, brata koji plače i majku koja usisava", napisala je u otvorenom pismu učiteljica u osnovnoj školi Melina Zerbo. 

Zerbo naglašava potrebu za socijalizacijom i igranjem djece i tinejdžera vani te upozorava na psihološku štetu ako im se "socijalna izolacija" produlji. 

Italiju se i prije krize smatralo zemljom koja slabo brine za svoju mlađu generaciju i javni novac i diskurs usmjerava na potrebe sve starijih "baby boomera". 

Posljednjih godina natalitet je pao na povijesni minimum i iz Italije odlazi sve više mladih, dok političari rade na tome da snize starosnu dob za mirovinu.  

"Suočeni smo s iznimnim događajem koji pogađa živote više od osam milijuna talijanske djece", rekao je predsjednik Sergio Mattarella za obrazovni program na javnoj televiziji RAI. 

"Zatvorene škole su rana svima nama", dodao je. 

Unatoč tome što njegove riječi imaju težinu i cijenjena je nacionalna figura, Mattarella nema izravan utjecaj na vladinu politiku. 

Ravnateljica dječjeg vrtića u Rimu, Luisa Chiarelli kaže da kreatori politika nisu svjesni problema djece. 

"Problemi djece, to što im nije dozvoljeno izlaziti, vidjeti svoje prijatelje, uopće se ne spominju. Njihovo pravo na obrazovanje nije prepoznato", rekla je za dpa.