ŠIRENJE BLOKA

BRICS primio nove članice da ubrza preoblikovanje svjetskog poretka

24.08.2023 u 22:05

Bionic
Reading

BRICS, blok zemalja u razvoju u četvrtak je odobrio prijem novih članica u nastojanju da ubrza promjenu svjetskog poretka koji smatra zastarjelim, no zamjenu međunarodnog sustava plaćanja, a što uključuje SWIFT, nije razmatrao.

Na samitu u Johannesburgu, pet zemalja BRICS-a - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika - odlučile su primiti Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate u svoju skupinu, što je usmjereno na povećanje utjecaja bloka vodećih gospodarstava u nastajanju.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da će zemlje BRICS-a pozdraviti članstvo više članica u skupinu, ali će se one primati prema njihovoj geopolitičkoj važnosti, a ne prema ideologiji njihovih vlada.

"Ono što je važno nije osoba koja vlada, već važnost zemlje", rekao je Lula na konferenciji za medije prije odlaska iz Južnoafričke Republike.  "Ne možemo poreći geopolitičku važnost Irana i drugih zemalja koje će se pridružiti BRICS-u", dodao je.

Brazil će podržati i ulazak Nigerije, Angole, Mozambika i Demokratske Republike Kongo, rekao je Lula.

Više od 40 zemalja izrazilo je interes za članstvo u BRICS-u, a 22 zemlje su formalno zatražile prijeem u blok koji danas čini oko 40 posto svjetske populacije i četvrtinu globalnog bruto domaćeg proizvoda. Riječ je o raznovrsnoj skupni potencijalnih kandidata, uglavnom motiviranih željom da se izjednače globalni uvjeti, koje mnogi smatraju namještenima na njihovu štetu, te su privučeni BRICS-ovim obećanjem za uravnoteživanjem svjetskog poretka.

Lula je sugerirao da bi idući važan korak bio sastanak zemalja G7 i BRICS-a.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, domaćin BRICS-ovog samita, u četvrtak je objavio da će nove zemlje kandidatkinje biti primljene kao članice 1. siječnja 2024.

BRICS-ov sustav plaćanja neće zamijeniti SWIFT

Južnoafrički ministar financija Enoch Godongwana rekao je da BRICS neće zamijeniti međunarodni sustav plaćanja, a to uključuje i SWIFT, nego će razmotriti mogućnosti za stvaranje sustava koji bi jačao trgovinu u lokalnim valutama.

'Dedolarizacija' je poseban prioritet Rusije, jer je njezin gospodarstvo pogođeno sankcijama koje je nametnuo Zapad zbog ruske invazije na Ukrajinu te je isključio Rusiju iz sustava plaćanja SWIFT.

Stvaranje zajedničke valute bloka BRICS, a tu je zamisao iznio brazilski predsjednik Lula da Silva, nije bilo na dnevnom redu sastanka ministara financija na sastancima, rekao je Godongwana, jer bi njezina primjena bila "problematična".

"Morate imati jednu središnju banku. Morate izgubiti neovisnu monetarnu politiku. To je velik izazov i u našem slučaju uključivao bi velike ustavne promjene", rekao je.

Intenzivne rasprave

Rasprava o proširenju bila je ključna tema trodnevnog samita i protekla je i uz neslaganja glede broja novih članica i brzine njihove integracije. 

Premda na skupinu otpada 40 posto svjetskog stanovništva i četvrtina globalnog bruto domaćeg proizvoda, zbog neuspjeha članica da se dogovore oko koherentne vizije za blok, BRICS se dulje vrijeme ne uspijeva nametnuti kao globalni politički i gospodarski igrač.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je "povijesno proširenje", a Iran je pozdravio "strateški uspjeh svoje vanjske politike", prenosi agencija AFP. Dodaje da je malo informacija procurilo o načinu izbora jer su se razgovori odvijali iza zatvorenih vrata. 

Prema stručnjacima, Indija je nepovjerljiva prema ambicijama svog rivala, Kine, a Brazil strahuje da bi se njegov utjecao mogao otopiti u proširenju.

"Razgovori su bili dosta intenzivni i nisu protekli bez problema", rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, koji je zastupao svoju zemlju umjesto predsjednika Vladimira Putina koji nije došao na samit jer je za njim izdan uhidbeni nalog zbog deportacije ukrajinske djece u Ukrajinu.

Uskoro će u bloku biti "najveći američki geopolitički rival - Kina, ali i američka povijesna strateška saveznica - Saudijska Arabija te dvije "države parije sa zapadnog stajališta  - Rusija te Iran", kaže skupina za razmjenu mišljenja Oxford Economics Africa.

Ziyanda Stuurman, iz stručne skupine Eurasia Group smatra "mogućim da porast broja članica učini skupinu razjedinjenijom s geopolitičkog stajališta"

Čelnici BRICS-a ponovili su u Johannesburgu da "da nisu svrstani" ni na čiju stranu što je posebno važno danas kada se produbljuju podjele u odnosu na rat u Ukrajini.