sastanak u new yorku

Brazilski predsjednik Lula sa Zelenskim o načinima za okončanje rata

21.09.2023 u 06:50

Bionic
Reading

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva sastao se u srijedu više od sat vremena sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i razgovarao o načinima za postizanje mirnog okončanja rata u Ukrajini.

"Imali smo dobar razgovor o važnosti staza za izgradnju", objavio je Lula na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, nakon njihovog sastanka u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a.

Dodao je kako su se obvezali na održavanje otvorenog dijaloga između svojih zemalja.

Ranije je ministar vanjskih poslova Mauro Vieira rekao da je sastanak između Lule i Zelenskog bio u "duhu suradnje" te da će nastaviti razgovore za jačanje bilateralnih veza.

Ovo prvo druženje između Zelenskog i Lule, koji se također susreo s Bidenom u srijedu, dogovaralo se mjesecima. Ukrajinska vlada zatražila je sastanak nakon što se njih dvoje nisu sastali na summitu G7 u japanskom gradu Hirošimi ranije ove godine.

Lula je zagovarao stvaranje skupine nacija koje će posredovati u okončanju rata između Rusije i Ukrajine, ali je u svibnju izjavio da su i Moskva i Kijev krivi za sukob, razbjesnivši Sjedinjene Države i europske države koje podupiru ukrajinski otpor nakon ruske invazije.

Prošlog mjeseca brazilski ljevičarski vođa rekao je novinarima da ni Zelenski ni ruski predsjednik Vladimir Putin nisu spremni za mir.