konzervativni kongres

Brazilke protiv prijedloga zakona koji pooštrava zabranu pobačaja

16.06.2024 u 07:07

Bionic
Reading

Tisuće žena prosvjedovalo je u subotu protiv prijedloga zakona, koji je napredovao u brazilskom konzervativnom Kongresu, a kojim bi se pobačaj nakon 22 tjedna trudnoće izjednačio s ubojstvom i uspostavile kazne od šest do 20 godina zatvora

Prosvjednice su marširale glavnom avenijom Paulista u Sao Paulu noseći transparente s odbijajućim prijedlogom, koji nazivaju najrepresivnijim pristupom reproduktivnim pravima žena u desetljećima.

Ljudi svih dobi, uključujući mnoge umirovljenike i djecu, ispunili su ulice skandirajući: "Dijete nije majka, silovatelj nije otac".

Pobačaj je u Brazilu dopušten samo u slučaju silovanja, deformacije ploda ili kad je majčin život u opasnosti. Ako prijedlog zakona koji podupiru evangelistički zastupnici postane zakon, abortusi žrtava silovanja smatrat će se ubojstvom nakon 22 tjedna trudnoće.

Feminističke skupine kritizirale su predloženi zakon zbog nametanja strožih kazni od onih koje se daju silovateljima u Brazilu.

Također, tvrde da bi promjene uvelike utjecale na djecu koju zlostavljaju članovi obitelji. Takva djeca, često bez razumijevanja ili podrške da se prepoznaju kao žrtve zločina, često kasno otkriju svoju trudnoću.

Ljevičarski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva nazvao je zakon "ludim" i rekao da će njegova vlada braniti postojeće zakone koji kažnjavaju silovatelje i tretiraju njihove žrtve s poštovanjem.

"Ludo je željeti ženu kazniti većom od kazne za kriminalca koji je počinio silovanje", rekao je Lula na konferenciji za novinare na summitu Grupe sedam (G7) u Italiji.

Prijedlog zakona kritizirala i prva dama Brazila

Prosvjedi su započeli u četvrtak u najvećim brazilskim gradovima nakon što je donji dom Kongresa izglasao ubrzano usvajanje zakona, čime se ograničava rasprava o prijedlogu.

Suočen s kritikama da bi se žrtve silovanja koje traže pobačaj mogle suočiti s gorom kaznom od silovatelja, autor zakona Sostenes Cavalcante rekao je da će predložiti strože kazne za silovanje, trenutno do najviše 10 godina zatvora.

Cavalcante je evangelistički pastor i član stranke bivšeg krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara.

Ljutita reakcija na društvenim mrežama mogla bi usporiti napredak nacrta zakona jer predsjednik Arthur Lira više ne planira staviti prijedlog na glasovanje na plenarnoj sjednici u skorije vrijeme i očekuje da se njegov tekst promijeni, rekao je izvor iz njegova ureda.

Prolaz je još manje izvjestan u gornjem domu gdje desničarski senatori imaju manji utjecaj, a predsjednik Senata Rodrigo Pacheco rekao je da se o zakonu mora raspravljati u odborima.

Prva dama Rosangela da Silva kritizirala je prijedlog zakona i rekla na društvenim mrežama kako bi ''Kongres trebao raditi na jamčenju pristupa legalnim i sigurnim pobačajima kroz nacionalni zdravstveni sustav SUS".

Brazilski restriktivni zakoni o pobačaju znače da mnoge brazilske žene koje žele prekinuti trudnoću pribjegavaju nesigurnim ilegalnim pobačajima i neuspjelim zahvatima, a koji svake godine uzrokuju desetke smrti.