BIJES ZBOG OTVARANJA POGLAVLJA

Branitelji žestoko po Vladi: Izdali su nas, dogovorili su se s četnicima!

19.07.2016 u 21:42

Bionic
Reading

Braniteljske udruge žestoko su napale Vladu zbog otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom. Prednjačio je razočarani Đuro Glogoški koji je na konferenciji za novinare u petak izjavio da je Vlada ovim potezom pobjednike učinila poraženima i poražene pobjednicima. Naglasio je da su iznevjerili su branitelje i Domovinski rat i okrenuli leđa hrvatskim braniteljima i išli se dogovarati s četnicima u Srbiji. Poručio je da hrvatski branitelj više ne daju potporu Vladi

'Naglasio je da su iznevjerili su branitelje i Domovinski rat i okrenuli su leđa hrvatskim braniteljima i išli se dogovarati s četnicima u Srbiji. Poručio je da hrvatski branitelji više ne daju potporu vladi. 'Mi smo bili protiv otvaranja poglavlja i iza toga stojimo', naglasio je Glogoški. Branitelji su poručili da je neprihvatljivo je da netko tako sramotno odlazi u povijest, nakon samo šest mjeseci na vlasti, da zeleno svjetlo da Srbija otvori pregovore u poglavljima 23 i 24. Smatraju da će sada Srbija moći uhićivati i na teritoriju Hrvatske.

Hrvatski branitelji su se zalagali da Hrvatska ne dopusti Srbiji otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima s Europskom unijom sve dok ne ispuni niz zahtjeva. Konkretno tražilo se da Srbija pridonese 'rješavanju pitanja pronalaska nestalih osoba u Domovinskom ratu' te da ukine univerzalnu jurisdikciju koja se temelji na 'Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine' počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije. Također se tražilo da se zaštiti hrvatska nacionalna manjina u toj državi, da se riješiti pitanje međudržavne granice između Hrvatske i Srbije te da Srbija mora omogućiti žrtvama i njihovim obiteljima pristup ostvarenju pravde bez diskriminacije, uključujući i odštetu. Iako je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač do jučer inzistirao da su hrvatski zahtjevi ugrađeni u pregovaračka mjerila Srbije s Europskom unijom, čini se da mu braniteljska populacije više ne vjeruje.

Đuro Glogoški je naveo je trebalo 'oštrije i snažnije odgovarati na provokacije srbijanskih vlasti'. 'Srbija je morala otvoriti uvjete prije otvaranja ovih poglavlja. Sada samo očekujemo da nam netko kaže da su stradalnici Domovinskog rata teret ove države', poručio je Glogoški koji je dodao da su na sastanku u Vladu na kojem su bili u ponedjeljak predstavnici braniteljskih udruga njihovi odbijeni.

'Okrenuli su leđa braniteljima, obiteljima nestalih i poginulih, okrenuli su leđa Domovinskom ratu', kazao je Glogoški i potom ustvrdio da idu izbori na kojima će sve biti rečeno. Sada više deklaracija koju su predlagali branitelji više nema smisla. 'Ovim su pobjednike u Domovinskom ratu učinili poraženima, a poražene pobjednicima', kazao je Glogoški najavljujući da branitelji neće podržavati Vladu do 1. rujna.

Nezadovoljan je bio i Đuro Dečak koji je kazao da stvari trebamo nazvati pravim imenom, a to je da je Hrvatska izgubila.

Josip Đakić kazao je da je, osim Zakona o univerzalnoj jurisdikciji i pitanja nestalih, problematično i pitanje ratne odštete te se zapitao je li tehnička Vlada smjela otvarati poglavlje 23. Na konferenciji je zbog nastale situacije krivnja bačena na cijelu diplomaciju, Vladu i premijera. Jedino podržavaju ministra branitelja Tomu Medveda koji se suprotstavio otvaranje davanju zelenog svjetla Srbiji. Na upit je li moguće da opet osvane šator u znak prosvjeda, Glogoški je kazao da je šator bio pokazatelj da se u Hrvatskoj neke stvari ne mogu postići demokratskim putem. Poručio je da im ostaje da prosvjeduju kao u drugim zemljama te potom ustvrdio: 'A vidjeli ste kako to izgleda.' Glogoški je na kraju kazao da je Vlada pregovarala s četnicima koji su na vlasti u Srbiji, okrenula leđa hrvatskim braniteljima i dovela ih pred gotov čin.