MIRO KOVAČ

'Srbija je sporni zakon de facto suspendirala'

19.07.2016 u 10:26

Bionic
Reading

Srbija mora ukinuti nadležnost za ratne zločine na području Hrvatske i bez toga neće moći napredovati prema punopravnom članstvu u EU-u, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i istaknuo da je sporni srbijanski zakon "de facto suspendiran"

Srbija je u ponedjeljak u Bruxellesu otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava i poglavlju 24 Sloboda, pravda i sigurnost, koja će biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa.

Za otvaranje poglavlje 23 Hrvatska neko vrijeme nije davala suglasnost tražeći jamstva da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu suradnju s Haškim sudom.

U zajednička pregovoračka stajališta EU-a ušla je na hrvatski zahtjev formulacija kojom se ističe "potreba za regionalnom suradnjom i dobrosusjedskim odnosima u procesiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbjegne sukob nadležnosti".

Kovač je novinarima pojasnio da to znači da Srbija mora ukinuti nadležnost za ratne zločine u Hrvatskoj.

"To konkretno znači da Srbija mora ukinuti nadležnost za ratne zločine u Hrvatskoj, morat će taj zakon promijeniti, morat će zakon suspendirati", kazao je.

"S današnjem danom u biti je de facto suspendiran taj zakon u Srbiji", istaknuo je.

Uz to, Srbija će morati u potpunosti surađivati s Haškim sudom, uvažavati, primjenjivati sve njegove presude i odluke, a svi oni koji su optuženi morat će biti izručeni Haškom sudu.

Srbija će također morati s Hrvatskom raditi na potrazi za nestalima, posmrtnim ostacima i razmjenjivati informacije. Morat će omogućiti žrtvama rata pravo na odštetu te omogućiti da hrvatska manjina ima svojeg zajamčenog predstavnika u Narodnoj skupštini, kazao je.

"To su sve obveze koje Srbija ima od današnjeg dana, od kada je prihvatila pregovarački okvir na području pravosuđa i temeljnih prava", kazao je Kovač.

"Mi sada očekujemo od vlasti u Srbiji da ne komentiraju na svoj osebujan način ove obveze koje su prihvatili danas u Bruxellesu na međuvladinoj kofnerenciji, nego očekujemo da počnu primjenjivati obveze", dodao je.

"Ne želimo da zastrašuju hrvatske branitelje, hrvatske državljane nekakvim izjavama o tome da se nekoga želi progoniti. To ne dolazi u obzir. Hrvatska ima svoje pravosuđe, Hrvatska je zadužena za hrvatski teritorij, a Srbija i njezino zakonodavstvo za ratne zločine ne mogu biti nadležni za Hrvatsku i za hrvatske državljane. To više neće biti moguće", kazao je.

"Hrvatski branitelji osjećat će sigurnost na hrvatskom teritoriju za koju će jamčiti hrvatske državne vlasti", istaknuo je.

Kovač je naglasio da će Zagreb pozorno pratiti provedbu tih obveza i da bez njihova ispunjavanja Srbija neće moći napredovati prema Europskoj uniji.

"Bez ispunjavanja tih obveza, tih kriterija, tih mjerila Srbija neće moći napredovati prema Europskoj uniji", kazao je.

Glede prošlotjedne izjave v.d. tužitelja za ratne zločine Srbije Milana Petrovića o tome da se vode istrage protiv hrvatskih branitelja za navodne zločine na području Hrvatske, Kovač je ponovio da je to neprihvatljivo i da Hrvatska očekuje da Srbija to demantira.

"To je zaista neprihvatljivo. Mi to snažno odbacujemo", kazao je, napomenuvši da je to danas u Bruxellesu kazao i hrvatski veleposlanik pri EU-u.

"Mi očekujemo od vlasti u Srbiji da demantiraju tog svog gospodina tužitelja za ratne zločine i da jasno kažu da više neće primjenjivati svoj zakon za ratne zločine na Hrvatsku", poručio je.

Napomenuo je da je hrvatska Vlada danas dogovorila da će odrediti rok vlastima u Srbiji za notifikaciju suspenzije tog zakona.

Na komentar novinara da srbijanski premijer Aleksandar Vučić ne shvaća tako hrvatske zahtjeve, Kovač je ponovio da Hrvatska neće moći dopustiti napredovanje Srbije prema Europskoj uniji sve dok ne ispuni sve te hrvatske zahtjeve.

Istaknuo je i da je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, predsjedavajući EU-a, u svojoj izjavi "jasno rekao da Srbija ima obvezu provoditi sve te kriterije koji su zacrtani u pregovaračkoj poziciji EU-a."

"Ako gospodin Vučić smatra da on to ne mora provoditi, on svoju zemlju neće dovesti u Europsku uniju. To neće biti moguće jer će Hrvatska vrlo budno motriti što srpske vlasti rade", kazao je Kovač. "Ako budu neozbiljne, ako se ne budu ponašale odgovorno, neće moći napredovati prema članstvu u Europskoj uniji. To jamči hrvatska državna vlast."

"Mi nećemo dopustiti napredovanje prema članstvu u Europskoj uniji sve dok ne ispune te zahtjeve, sve dok nam ne notificiraju da prestaju s primjenom zakona za ratne zločine na području Hrvatske, sve do tada neće moći napredovati prema članstvu u EU-u, vrlo jednostavno", naglasio je.

Kovač je izjavu za novinare dao nakon sastanka u Vladi s hrvatskim braniteljima o tom pitanju.

"Branitelji su s pravom ogorčeni, zabrinuti, uzrujani zbog izjava već spomenutog tužitelja za ratne zločine", kazao je Kovač.

"Mi smo s njima razgovarali, mi smo braniteljima objasnili da sada imamo platformu, poziciju, vrlo jasnu, Hrvatske i Europske unije. To nije samo hrvatska pozicija, to je pozicija cijele Europske unije u odnosu na Srbiju, crno na bijelo stoji što mora napraviti. Ako Srbija to ne želi provoditi, neće moći ući u EU, to je vrlo jednostavno."

Ministar branitelja Tomo Medved nije želio nagađati o tome koliko bi moglo biti optužnica protiv hrvatskih branitelja, istaknuvši da hrvatski branitelji nikada više neće biti progonjeni.

"Mi smo samostalna, suverena država. Mi smo vodili pravedan, osloboditeljski Domovinski rat i nedopustivo je postojanje i postupanje po famoznom zakonu o tzv. regionalnoj ili univerzalnoj jurisdikciji", kazao je.

"Hrvatski branitelji nikada više neće biti progonjeni ni od koga", istaknuo je.

Medved je kazao da će hrvatski branitelji nadzirati kako Srbija poštuje svoje obveze i upozorio da će, ako u "kratkom roku" sporni zakon ne bude stavljen izvan snage, "poglavlje 23 biti blokirano ako treba i 20, 30 godina".