TOPNIČKI DNEVNICI BLOKIRAJU PREGOVORE

Brammertz pred UN-om negativno o Hrvatskoj

17.11.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Poglavlje o pravosuđu, čini se, neće biti otvoreno u skorije vrijeme. Naime, glavni haški tužitelj je nezadovoljan jer nije pronađen nijedan topnički dnevnik. On je o tome navodno već pismeno obavijestio Vijeće sigurnosti UN-a

Kako Jutarnji doznaje iz diplomatskih izvora, Brammertz je već poslao pismeni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, kojem će se 3. prosinca obratiti i usmeno. Ured glavnog tužitelja smatra da su rezultati poduzetih mjera radne skupine 'ograničeni' te da 'nijedan od traženih artiljerijskih dokumenata nije pronađen'. Navodi se i da je samo mali broj identificiranih trasa za eventualnu istragu o nestalim dokumentima istražen, piše Jutarnji.hr.

Šimonović optimističan

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović, koji je uponedjeljak u Bruxellesu razgovarao s povjerenikom Europske komisije zapravosuđe Jacquesom Barrotom i švedskom ministricom Beatrice Ask, izrazio jenadu da bi u prosincu mogao početi postupak deblokiranja pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

'Povjerenik Jacques Barrot ocjenjuje da će se, kad Hrvatska uSaboru prihvati paket zakona koji je već prošao prvo čitanje, moći otvoritipregovori u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava). Što se tiče glavnoghaškog tužitelja Sergea Brammertza, Barrot je rekao kako senada da njegova ocjena neće više zadržavati početak pregovora u tom poglavlju',rekao je ministar Šimonović.

'Iskreno se nadam da bi prosinac trebao biti taj ključni mjesec za deblokadu23. poglavlja i da s time i pravosuđe ulazi u završnicu pregovora', rekao jeŠimonović. 


Tužiteljstvo Haškog suda navodi da očekuje nastavak istrage hrvatskih vlasti o topničkim dnevnicima s ciljem pronalaženja i predaje tih dokumenata prije završetka suđenja generalu Anti Gotovini. Zanimljivo je što ovaj put EU s mnogo više optimizma gleda na Srbiju jer Brammertz u istom izvještaju navodi da se suradnja Haškog suda sa Srbijom poboljšala te da je on 'zadovoljan intenzitetom pokušaja srbijanskih vlasti'.

Kad je riječ o odmrzavanju otvaranja poglavlja o pravosuđu s Hrvatskom, u EU nisu optimisti. I nizozemski ministar vanjskih poslova Maxim Verheugen nekoliko je puta rekao da će Nizozemska odlučivati po načelu 'strogo, ali pravedno'. Zbog takvog stava neki u EU smatraju da Nizozemska vjerojatno neće otkloniti zadršku prema otvaranju poglavlja s Hrvatskom ako se do 3. prosinca stanje ne poboljša.

Ipak, diplomati Europske unije kažu da će se EU stalno konzultirati s glavnim haškim tužiteljem te će u slučaju promjene stanja na terenu i u slučaju rješavanja nesporazuma između Zagreba i Haaga zbog topničkih dnevnika brzo otvoriti jedno od inače najtežih poglavlja u našim pristupnim pregovorima.

Istovremeno EU očekuje da će Hrvatska nastaviti ispunjavati i druge uvjete potrebne za brži napredak u pristupnim pregovorima, s ciljem završetka pregovora sljedeće godine. Pitanje suradnje Hrvatske s Haškim sudom još jednom postaje glavni problem hrvatskog članstva u EU, i to u vrijeme kada je skinuta slovenska blokada.

Štoviše, taj je problem još složeniji jer je EU neformalno već zacrtao 1. siječnja 2012. godine kao datum s kojim se računa na hrvatsko članstvo u EU. Radi toga Europska komisija već je pripremila i financijski paket za članstvo Hrvatske u EU, iznimno povoljan za Hrvatsku.

Naši sugovornici u EU kažu da od Hrvatske očekuju još snažnije napore u rješavanju spora zbog topničkih dnevnika te da time neće ugroziti svoje članstvo u EU. Kažu da Hrvatska zna za sadržaj Brammertzova izvještaja jer je ona još uvijek članica Vijeća sigurnosti UN-a, a taj je dokument cirkularan u svim državama članicama.