šef nacionalnog stožera

Božinović: Svi su u Zadru zakazali; opomenuo je novinare da im razmak nije dovoljan, pa dobio protutvrdnju

22.06.2020 u 12:41

Bionic
Reading

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da su zakazali te svojem i zdravlju najbližih naštetili svi oni koji se na teniskom turniru u Zadru nisu pridržavali mjera socijalne distance - rukovali se i bili u bliskom kontaktu

"Zakazali su svi koji su to radili, zakazali su za vlastito zdravlje i na štetu zdravlja svojih najbližih", kazao je Božinović novinarima u zagrebačkoj Nehajskoj, upitan tko je zakazao u slučaju širenja zaraze koronavirusom na teniskom turniru Adria Tour u Zadru.

Rezultati testiranja pokazali su da su troje sudionika tog turnira, među kojima hrvatski tenisač i Borna Ćorić, pozitivni na koronavirus. Uz Ćorića, koji je igrao protiv zaraženog Grigora Dimitrova, pozitivan je Marco Panichi, kondicijski trener Novaka Đokovića i Christian Groh, trener Grigora Dimitrova.

Božinović: Prilično smo sigurni ako se svi pridržavamo barem držanja distance

"Mi smo u jednoj situaciji koja dolazi nakon razdoblja zatvaranja, gdje se Hrvatska otvara i prema gospodarstvu i turizmu... Činjenica je da ukoliko se pridržavamo svi skupa, barem onih elementarnih mjera, fizičke distance, onda smo prilično sigurni", kazao je Božinović.

Božinović je poručio i kako očekuje da će se u sljedećim danima podići svijest ljudi o nužnosti pridržavanja mjera za sprječavanje širenja zaraze.

Na upit je li se na Predsjedništvu HDZ-a razmatrala odgoda održavanja parlamentarnih izbora, odgovorio je kako se to nije razmatralo te da nema nikakvih indikacija zbog kojih bi razmatralo takvo pitanje.

"Mi u ovom trenutku imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi. U ovom trenutku smo u Europi treća država od kraja po broju umrlih, nemamo niti jednu osobu na respiratoru, imamo vrlo mali broj hospitaliziranih. Ako to nisu pokazatelji uspješnosti našeg rada u vođenju ove krize, ne znam što bi bilo", kazao je.

Beroš: Koroni nažalost nije kraj, mjere opreza moraju biti obveza za sve

Zbog širenja zaraze, u radni posjet u Opću bolnicu u Zadar danas dolazi i ministar zdravstva Vili Beroš.

"Idem u Zadar! Koroni nažalost nije kraj, zato mjere opreza moraju biti ozbiljna obveza za sve. Odgovornost za sebe i druge, pogotovo najmlađe. Prioritet je - spriječiti, spriječiti", objavio je Beroš na Twitteru.

  • +5
Andrej Plenković na teniskom turniru u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

'Odaslana je poruka svima koji su bili u kontaktu ili u blizini tenisača da se samoizoliraju. Epidemiolozi će kontaktirati svakoga od njih. Mi smo u situaciji koje dolazi nakon razdoblja lockdowna. Gdje se sve zemlje pa i Hrvatska otvaraju prema gospodarstvu i turizmu', naglasio je.

Opomenuo je novinare da im razmak nije dobar. Na to mu je odgovoreno da nisu niti političari davali baš dobar primjer. 'Ako se svi skupa toga držimo, smanjuje se prijenos virusa na najmanju moguću razinu', kazao je.

Na pitanje tko je u Zadru zakazao, odgovorio je: Svi su zakazali.

'Što god mi propisivali i govorili, sve ovisi o svakom pojedincu', ističe.

Tvrdi da se on pridržava mjera i da se mjesecima s nikim ne rukuje, te da se toga drži i premijer Plenković koji se također, kaže, s nikim ne rukuje.

'Tenisačima je pružio lakat', rekao je Božinović.

O odgodi izbora za sada nema riječi.