jačanje suradnje

Božinović i Koevesi potpisali dogovor o suradnji MUP-a i Ureda europskog tužitelja

13.10.2022 u 19:19

Bionic
Reading

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavna europska tužiteljica Laura Codruţa Koevesi potpisali su u četvrtak u Luksemburgu dogovor čime RH i EPPO jačaju suradnju koja je do sada rezultirala otkrivanjem kaznenih djela na štetu financijskih interesa EU-a i njihovih počinitelja

Radni dogovor između MUP-a RH i Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) o suradnji i pristupu podacima vezanim za otkrivanje i progon kaznenih djela "potpisan je s ciljem bržeg i učinkovitijeg otkrivanja, suzbijanja te kaznenog progona počinitelja kaznenih djela protiv financijskih interesa Europske unije te kaznenih djela koja su s njima povezana", kaže se u priopćenju MUP-a.

"Na taj način delegirani nacionalni tužitelji EPPO-a imat će – na propisan način, uz odredbe o povjerljivosti i zaštiti - izravan pristup podacima sadržanim u evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova, a što predstavlja osnaživanje kaznenopravnog okvira za procesuiranje počinitelja kaznenih djela koja pogađaju financijske interese Europske unije", pojašnjava se u priopćenju.

Dodaje se da RH i Ured europskog tužitelja ovime dodatno jačaju međusobnu suradnju, "koja je i do sada rezultirala otkrivanjem kaznenih djela na štetu financijskih interesa Europske unije i njihovih počinitelja tijekom 2021. te posebice tijekom proteklih mjeseci 2022. godine".

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) odgovoran je za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica protiv počinitelja i sudionika kaznenih djela koja utječu na financijske interese Europske unije, a sa svojim radom je započeo 1. lipnja 2021.

Između 22 države članice koje su pristupile EPPO-u nalazi se i Hrvatska, a u Zagrebu se nalazi EPPO-ov decentralizirani ured.