TATA KUPI MI HARD DISK, PROCESOR I MIŠ

Božićni pokloni za igrače

20.12.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Zanimljivo pitanje koje se vrti po glavama rodbine zagriženih gejmera u ovo doba godine uglavnom je vezano uz temu 'što mu kupiti za poklon'. E pa kako smo ovdje svi odreda zagriženi gejmeri, možda vam možemo dati par sugestija

I tako, dan kao svaki drugi, vi rifljate u kuhinji dok vaš odabranik sjedi pred računalom i sakuplja trofeje u Black Opsima. Pogledom na kalendar opažate da će uskoro blagdani te da biste mu, eto, kao zahvalu za dosljednost u onome što radi (ničemu) mogli nešto kupiti. Prilazite pažljivo stolu, pazeći da mu ne prekinete koncentraciju, no popikavate se na kutiju collector's editiona Wold of Warcrafta i padate na pod. Brinete jeste li ga omeli i kajete se što niste i ovaj dan u potpunosti posvetili opsluživanju osobe koja vaš život čini cjelovitim (jer budimo realni, da on ne ostavlja nered po kući, ne biste imali za kime spremati po čitav božji dan). I tako, provodite par minuta diveći se u tišini njegovu ćunastom obliku, tjelesnom mirisu i staloženosti posred najintenzivnijeg prepucavanja, no nešto vas muči. Negdje tamo otraga kopka vas pitanje što pokloniti ovom savršeno građenom Apolonu za Božić?

 

E pa, tu mi uskačemo. Osim što, naravno, ne možemo ništa napraviti oko oličenja svesrdne muškosti koja psuje na njubove cijeli dan, možemo vam dati nekoliko okvirnih ideja što kupiti ljudima koji obožavaju gadgete i gaming. Sasvim smo sigurni da vam se baš svi naši prijedlozi možda neće svidjeti, no to je tako – gledajte dijelom na to kao tihu sugestiju što ekipa u našoj redakciji želi pod bor.

 

Tijekom ovog pregleda hip i cool đinđi pokušat ćemo ne zaglibiti u grafičke kartice, hard diskove i procesore jer, iskreno - nisu dovoljno mainstream. Mi svi znamo za čime zagriženi gejmeri žude, a to su fenomenalne periferije. Ako mislite da ne znate o čemu pričamo, spomenimo samo brendove koji se bave isključivo vrhunskom gaming opremom. Ona koja nam najviše upada u oko je Razer, američka firma čije proizvode možete kupiti i u Lijepoj našoj. Većina Razerovih proizvoda izgleda dobro i funkcionira dobro. Ako mislite da vam miš pretjerano trza, konstantno ostaje bez baterije i općenito nije dovoljno dobar, bacite pogled na Razerovu ponudu.

 

Njihovi miševi redovito dobivaju imena po zmijama, slušalice po morskim nemanima, a tipkovnice po paucima. Pretpostavljamo da se radi o pristupu koji do određene mjere glorificira opasnost i zvijeri, no iskreno nam ne pada na pamet socijalna skupina kojoj to može biti cool. Čudna imena na stranu, Razer zna što radi. Njihove best seller periferije zaista su sjajne, dok podloge za miševe također ne zaostaju po kvaliteti.

 

Što se konkretnih uređaja koji su ušli u uži izbor tiče, tu su Razer Goliathus serija tekstilnih podloga za glodavce. Goliathus serija za relativno razumnu cijenu predstavlja jednu od najboljih podloga za optičke miševe na tržištu. Lako se sklanja i relativno je otporna na mrlje.

 

Goliathus - stolnjak za vašeg miša

 

Sad, što se samih miševa tiče, po cijenama ne spadaju među najjeftinije na svijetu, no možemo priznati da, ako ništa drugo, njihovo pakiranje predstavlja fenomenalni gikovski božićni omot. Vaš ljubavni trut će, naime, uživati barem 20 minuta otvarajući kutiju i listajući kroz pedesetak stranica skoro nepotrebnih uputstava. Dovoljno da se u svakom slučaju osjeća kao klinac koji po prvi put otvara kutije s poklonima. Best buy opciju trenutno predstavlja DeathAdder, no ako se smatrate bogatunom, možete i iskeširati oko 150 eura za Nagu koja ima više programabilnih tipki nego većina konzolaških kontrolera (i pogodili ste, namjenjena je MMO igračima).

 

Puslirajući miš: DeathAdder





Što se slušalica tiče, mogli bismo nastaviti s Razerovom ponudom te preporučiti Megalodon headset, no recimo da nam je za oko zapeo još jedan zanimljivi set slušalica sa 7.1 sustavom koje ovog puta dolaze iz Logitecha. G35 gaming headset je gejmerska perverzija s USB adapterom, nekoliko kožnih uložaka (za sve oblike lubanja, pretpostavljamo), te hrpom gumbiju na strani koje će vašeg kućnog gejmera uz malo mašte pretvoriti u kapetana svemirske flote.

 

Logitechovo čudo od slušalica - čuveni G35

 

Sad, što se tipkovnica tiče, mogli bismo duboko zaroniti među gaming keyboard ponudu, no držat ćemo se dvaju proizvoda koji em što dobro izgledaju, em što su osvijetljeni (što znači da nećete morati okretati tipkovnicu prema monitoru u potpuno zamračenoj sobi kako biste vidjeli gdje se koja tipka nalazi). Dva top prijedloga za poklon su Logitechov prekrasni Illuminated Keyboard i Razer Lycosa. Prvi će vas koštati oko 50 eura dok za drugi treba iskeširati oko 100. Lycosa naravno ima đinđe poput 2 usb porta, programibilne tipke i anti-ghosting. Ovo zadnje je, naime, funkcija pomoću koje se izbjegava čuveno error pištanje kada stisnete dovoljno gumbiju u jednom trenu. Osim starih borilačkih split screen igara, iskreno ne vidimo previše primjena za dotičnu funkciju.

 

Rotira se, svijetli i kuha kavu. Razer Lycosa.

 

Također, ako vam svjetleća tipkovnica, svjetleći miš, ogromne slušalice i podloga veličine manjeg stolnjaka nisu baš dovoljno ekskluzivne, tu je i uredski stolac koji će vašem omiljenom gejmeru omogućiti da barem dvostruko vremena provede pred računalom, a da mu se ne ukliješte leđa ili iskrivi kičma. Naravno, ne bismo bilo perverznjaci kad ne bismo za to preporučili Herman Millerov Aeron, po mnogima najbolji i najugodniji uredski stolac na tržištu. Samo bismo napomenuli kako ćete za dotičnog vjerojatno iskeširati oko dvije prosječne hrvatske plaće. I nemojte onda reći da vas nismo upozorili.

 

Herman Millerov Aeron i njegov tvorac...

Nakon što ste svog ljubeka oduševili ultra-skupim uredskim stolcem, došlo je vrijeme za 3D naočale i kitove. Najpopularniji set trenutno je Nvidijin 3D vižn gogl hedset koji, osim stopostotne sposobnosti pretvaranja bilo kojeg čovjeka u kompletnog mulca služi i za gledanje 3D filmova, igranje 3D igara te koješta drugo. Sad, za njihovo korištenje trebat ćete imati karticu koja podržava odgovarajući DirectX, kao i 3D opciju. Osim toga, potreban vam je i poseban 3D monitor. Ukratko, ako ste mislili da sve ostaje uglavnom na naočalama, dobrano ste se prevarili. Ipak, za one koji ipak sakupe sve komponente garantirano je kompletno novo igraće iskustvo (i vjerojatno kupnja osvijetljene tipkovnice, s obzirom na to da naočale poprilično zatamnjuju sve oko vas).

 

Mašala, Minka... ovo k'o da iskače iz televizora!

Upravo zbog toga trebali biste obratiti pažnju i na monitore koji podržavaju 3D. Cijena ovog poklončića vrti se od 2.000 kuna na više, s tim da poznatije marke uglavnom zahtjevaju veću investiciju. Ipak, ako zaista mislite da vaš voljeni gejmer zaslužuje par naočala od oko 150 eura i monitor od 300 do 400 eura, stisnite zube, peglajte karticu i gledajte kako pada u komu od sreće nakon što otvori veliku kutiju ispod bora.

 

KRAAAAAAAAAA!

Za one kojima je PC gaming fuj i tak' postoji čitav niz poklona koji će ih oduševiti. Za početak spomenimo nedavno izašli Microsoftov Kinectweb kameru s tehnologijom registracije i praćenja ljudskih kretnji. Ovaj bez-kontrolerski kontroler koristi vaše pokrete kao metodu utjecaja na igru, a kako posljednje vijesti nagovještaju, bit će jedan od najvećih poklon-hitova ove sezone. Ovo, naravno, većinom pripisujemo činjenici da su za njega odnedavno i najavljene neke igre s pornografskim sadržajem. Samo pazite, Kinect dolazi isključivo za Microsoft Xbox 360, pa pazite da vašeg razmaženog klinca ili muža/dečka/dečkovog najboljeg prijatelja koji ima Playstation 3 ne obradujete kontrolerom za konkurentsku konzolu.

 

Trzajte s Kinectom!

Što se dotične konkurencije tiče, tu je Playstation Move, bežični motion kontroler koji je zapravo visoko-tehnološka verzija Wiimotea. On u principu radi sve što je Nintendov kontroler radio prije četiri godine (mahanje zrakom), samo puno puno preciznije. Također, omogućuje vam igranje igara za vaš PS3, što je uvijek dobro. Samo da još izađu hardcore gaming naslovi koji će koristiti dotični kontroler i na konju smo. Virtualnom, doduše, ali šta ćeš.

 

Muvajte se s Moveom.

Za one likove kojima je par mobilni gaming najveća fama, preporučujemo dva klasična poklona. Ako već nemaju Playstation portable ili Nintendo DS, vjerujemo kako bi ih jedan od ta dva uređaja oduševilo. Same konzole nisu baš ultra skupe, a kolekcija igara koje mogu pokrenuti na njima zaista je zavidna, s obzirom da su obje već godinama na tržištu. Na ovom poklonu članovi obitelji najviše će vam biti zahvalni kada idu na WC i imate osjećaj da će tamo provesti barem pola sata.

 

Jedan od najvećih DS hitova - Mario Kart!

 

Za kraj, također spomenimo alternativni božićni poklon. Namjenjen je za one likove koji bacaju odjeću na hrpu, oko računala imaju tonu zgužvanog hrskavog toalet papira, dobivaju napadaje panike svaki put kada netko napiše www u njihovu browseru i razaznaju dijelove dana po tome svijetli li na cesti ulična rasvjeta ili ne. Za takve šampione idealno bi bilo pokloniti listu obaveza koje već mjesecima izbjegavaju zajedno s komplimentarnim vritnjakom, te ih konačno natjerati da, ako već išta, bar odu van po bor. U drugu državu.

 

Antijunak nove generacije - najljeniji igrač Wiija ikad!