misno slavlje

[FOTO] Bozanić u uskrsnoj propovijedi: Naše nedavno iskustvo rata, stradanja i prognanstva pojačava otvorenost za velikodušnost

17.04.2022 u 12:14

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić predvodio je na Uskrs misno slavlje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu i u propovijedi pozvao vjernike da budu spremni pomoći, osobito prognanicima iz Ukrajine te poručio kako "budućnost ne pripada nasilnicima"

"Naš Bog jest Bog koji daruje radost i nadu. Možda je lakše prihvatiti Boga koji s nama dijeli naše boli, ali je često teže s njim dijeliti radost jer nas ona obvezuje da gledamo dalje, da podignemo pogled i da ne ostanemo zatvoreni u sebe", rekao je kardinal u propovijedi.

Kao vjernici uskrsnuća, pozvani smo izgrađivati svijet zajedništva i solidarnosti, nasuprot obeshrabrenosti i sebičnosti. Tako ulazimo u križ sebedarne ljubavi, a tom ljubavlju Uskrs daje smisao našim križevima, dodao je.

Bozanić je rekao kako je "pobjeda na križu ono u što vjerujemo". Isus je uskrsnuo i danas je živ, a u euharistiji je na osobit način prisutan među nama, dodao je, podsjetivši na riječi filozofa Maxa Horkheimera da treba odbiti prihvatiti stvarnost po kojoj je krvnik vječno u pravu u odnosu na svoju žrtvu.

"Budućnost ne pripada nasilju, to je duboki smisao Uskrsa", poručio je kardinal te rekao kako danas molimo za sve naše potrebe, za domovinu, za mir u svijetu, a ponajprije za mir u Ukrajini.

Taj mir je potreban i napadnutima, ali i napadačima, a najviše inicijatorima i zapovjednicima, dodao je.

  • +14
Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić na uskrsnoj misi Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Budimo i nadalje spremni karitativno pomoći, osobito u prihvaćanju prognanika. Naše nedavno iskustvo rata, stradanja i prognanstva pojačava našu otvorenost za velikodušnost. Duboko vjerujemo da će nevine žrtve donijeti blagoslov onima koji ovih tjedana prolaze kalvariju nedostojnu čovjeka", rekao je Bozanić.

Propovijed je zaključio riječima iz homilije koju je blaženi Alojzije Stepinac održao u zagrebačkoj prvostolnici na Uskrs 13. travnja 1941. godine u kojoj je rekao kako je mir jedan od najljepših Isusovih darova nakon uskrsnuća, a što pokazuje, ocijenio je Bozanić, koliku moć nadbiskup Stepinac nije imao u odnosu na ondašnju vlast.

Bozanić je dodao kako je aktualnost Stepinčevih riječi jaka poruka za našu suvremenost.

"Stoga molimo, Gospodine ne uskrati nam milost da te vidimo u svom životu i jačaj nas svojim duhom da drugima budemo i darujemo tvoj mir. S tim mislima i željama svima čestitam Uskrs", zaželio je kardinal.

Na misi su sudjelovali premijer Andrej Plenković te ministri hrvatskih branitelja Tomo Medved, unutarnjih poslova Davor Božinović, kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a kardinal je rekao kako je misi također sudjelovala skupina izbjeglica iz Ukrajine.