'KOJI RAZARAJU, NISU NA PRVOM MJESTU'

Bozanić se izjasnio protiv ćirilice u Vukovaru

Bionic
Reading

Vukovar zaslužuje posebnu osjetljivost koja treba biti izražena posebnim okvirom pozitivnih propisa o uređenju pojedinih pitanja, poručio je u propovjedi zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić tijekom svete mise koju je predvodio u vukovarskoj Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u zajedništvu sa svećenicima Zagrebačke nadbiskupije koji danas hodočaste Vukovaru i mjestima stradanja toga grada u Domovinskom ratu

'Došli smo u Vukovar u trenutku kada hrvatsko društvo iznova preplavljuju pokušaji da se posebnost Vukovara zaniječe, da se ne cijeni ono što je najvrijednije u tkivu naroda, da se ne gradi na istini. Tako se nastoji stvoriti dojam da je ovo mjesto kao i svako drugo, da se ovdje nije dogodilo ništa što bi odstupalo od redovitosti, da se prema Vukovaru treba odnositi nekom beživotnom, hladnom redovitošću kao i prema drugim mjestima', kazao je kardinal Bozanić.

'U Vukovaru nisu na prvome mjestu oni koji su razarali, nego oni koji su čuvali i gradili. Branitelji Vukovara danas uočavaju da se posebnost Vukovara želi izbrisati. Posebnost vukovarske memorije je jamstvo da se jedino na istini može graditi zajedništvo i produbljivati odnose među ljudima koji mogu jamčiti bolju budućnost. Sve što unosi laž, šteti ovome gradu i Hrvatskoj. Pitanje jednog pisma sažetak mnogih drugih pitanja na koja nisu dani odgovori. Ta goruća pitanja još odjekuju i traže odgovore', ustvrdio je ocijenivši da se politička mudrost odlikuje 'osjetljivošću za stvarnost koja poznaje iznimke i strpljiva je u iščekivanju da sazrije vrijeme'.


U propovijedi se dotaknuo i hrvatskih branitelja rekavši kako su branitelji prepoznali nepravdu i u obrani Domovine znali gdje im je mjesto. Prema njegovim riječima, kao što su tada prepoznali posebnost Vukovara, branitelji 'danas uočavaju da se ta posebnost želi izbrisati'. 'Ljudi takvih stavova nikad nisu prijetnja društvu niti su izvor nereda', poručio je u propovijedi kardinal Bozanić.

Uoči svete mise svećenike Zagrebačke nadbiskupije predvođene kardinalom Josipom Bozanićem po dolasku u Vukovar pozdravili su đakovački i osječki nadbiskup, msgr. Marin Srakić te gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordana Propadalo. Prikazan je i dokumenatni film o stradanju Vukovara u Domovinskom ratu.

Nakon mise svećenici će posjetiti i Spomen dom Ovčaru, mjesto masovne grobnice na Ovčari te Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojem će nadbiskup Marin Srakić predvoditi službu Riječi i uputiti prigodni nagovor. Boravak u Slavoniji završit će posjetom Đakovu.