HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU

Bozanić: Postoje nastojanja da se ograniči očitovanje vjere

12.09.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je danas u svetištu Majke Božje Bistričke, u Mariji Bistrici, središnje euharistijsko slavlje u povodu 279. zavjetnog hodočašća vjernika Grada Zagreba u to hrvatsko nacionalno marijansko svetište

Zavjetno hodočašće vjernika Zagreba u Mariju Bistricu traje od 11. do 13. rujna pod geslom 'Vječnim si svjetlom obasjavala svijet', a u svetištu se danas okupilo oko 50 tisuća hodočasnika.

U propovijedi kardinal Bozanić je istaknuo kako 'kršćanski navještaj Božje blizine mijenja odnose među ljudima, unosi drukčiji način razmišljanja i rada, odgovornosti i zauzetosti za bližnje. Kršćanski Bog nije Bog koji se može zamijeniti nekim drugim božanstvima u obličju predmeta, novca, ideologija... On je Bog koji dijeli zajedništvo s ljudima', kazao je.

'No', upozorio je kardinal Bozanić, 'već se duže vrijeme na temelju raznih inicijativa, a u zadnje vrijeme i na prilično izravan način, osjeća kako u hrvatskome društvu postoje nastojanja da se u ime sekularnosti ograničuje prostor očitovanja kršćanske vjere u društvu'.

'Štoviše'- istaknuo je kardinal Bozanić - 'neki se smatraju pozvanima određivati u kojim bi prigodama Crkva trebala biti prisutna, a u kojima ne; što bi vjernici, kao članovi društva smjeli, a što ne na društvenome području. Stvaraju se umjetne podjele, kojima se u ime kvazidemokracije pokušava nametnuti svoje ideološke nazore', ocijenio je.

Zagrebački nadbiskup u propovijedi je također naglasio kako je 'dobro poznato što se podrazumijeva pod sekularnošću neke države i koji su oblici suodnosa Crkve i države'.

'Upravo zbog toga treba jasno reći da ne postoji prostor u društvu prema kojemu vjernik može biti ravnodušan. A svatko tko bi sprječavao vjernika da svjedoči svoju vjeru, narušio bi njegovu slobodu i razarao temelje zdravoga društva', rekao je Bozanić, te dodao: 'Ako netko i želi prihvatiti neku ideologiju kao svoje zlatno tele, drugima ne smije priječiti da svjedoče Boga koji se protivi idolima zatvorenosti u zemaljsku zbilju. U kulturi, gospodarstvu, politici, sportu, vjernik je uvijek vjernik. I baš kao vjernik sudjeluje u životu Crkve, a po njoj i u društvu'.

'Vjerujemo da su za nama vremena kada su ideolozi takvoga profila željeli udaljiti hrvatskoga čovjeka od istine i oduzeti mu zajedništvo života u Crkvi', naglasio je u propovijedi kardinal Bozanić.

Pozdravljajući sve hodočasnike u Mariji Bistrici podsjetio je kako hodočastiti u svetišta "znači 'častiti hodom'. To je poseban hod prema cilju koji mijenja životni pogled, koji želi prihvatiti nova motrišta i sjaj novoga svjetla" (...) 'Dati čast hodom u naše svetište Majke Božje Bistričke odražava se spremnost na dijeljenje crkvenog zajedništva, na združivanje nakana i misli, na suživljavanje s drugima, na solidarnost i nesebičnost. Takav je životni put Marije, prve Kristove hodočasnice', kazao je kardinal Bozanić.

Sve okupljene vjernike, a posebno mlade, zagrebački nadbiskup pozivao je da se okupe u zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju, 3. listopada, na misnom slavlju, na završetku plenarnoga zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija, iznimno važnom događaju i za Crkvu u Hrvatskoj i u europskim razmjerima.

Kardinal Bozanić podsjetio je da to 'slavlje ima svoju posebnu ljepotu, jer se toga dana spominjemo 12. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, proslavljene ovdje u Mariji Bistrici, što je ujedno i završetak nadbiskupijskoga obilježavanja 50. obljetnice smrti kardinala Stepinca'.

Na 279. zavjetno hodočašće vjernika Grada Zagreba u svetište u Mariji Bistrici veliku zavjetnu svijeću donio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.