CARITAS UPOZORAVA

Bosnom zavladalo teško siromaštvo

17.10.2012 u 15:54

Bionic
Reading

Caritas Biskupske konferencije BiH u srijedu je, u povodu 17. listopada koji se obilježava kao međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, podsjetio kako je ta zemlja nakon ratnog pustošenja i uspostave potpuno neučinkovite države i dalje suočena s teškim siromaštvom, a stanje u njoj iz godine u godinu se pogoršava

U poruci ravnatelja Caritasa fra Miljenka Stojića posebice se upozorava kako raspoloživi pokazatelji govore da ni u predstojećem razdoblju ne treba očekivati nikakav boljitak jer politički i institucionalni sustav u BiH ne može postići značajne rezultate na području društvenoga razvoja i borbe protiv siromaštva.

Iz Caritasa BK BiH podsjećaju kako je nezaposlenost u toj zemlji veća od 40 posto i nastavlja rasti, dok se broj zaposlenih smanjuje.

Prosječna neto plaća u BiH je iznosila 827 konvertibilnih maraka (423 eura), a mirovina ispod 350 KM (oko 180 eura).

Iz Caritasa BK BiH ističu kako je podjela na tzv. siromašne ljude i one koji žive u izobilju štetna kako za društvo u cjelini, tako i za svaku pojedinu osobu, jer nitko ne bi trebao živjeti u siromaštvu zbog nepravednih struktura ili odnosa.

Zemlja s ovako visokim političkim tenzijama i diskriminacijom gotovo ugrađenom u sustav teško da može išta učiniti u borbi protiv socijalne marginalizacije. Nadalje, visok stupanj korupcije i kriminala dodatno otežava smanjenje siromaštva i poboljšanja standarda svih građana, ocjena je Caritasa BK BiH iz kojega su pozvali na veću odgovornost društva prema svakoj osobi koja u njemu živi.

Sam Caritas u BiH trenutačno skrbi za oko četiri tisuće siromašnih, a iz te organizacije najavljuju kako će nastaviti sa svojim programima pomoći onima koji su u nevolji.

Prepoznavanje siromašnih kao sugrađana koji doprinose izgradnji zajednice na isti način kao i oni koji sebe smatraju samostalnima ili neovisnima znači prihvaćanje činjenice da svi trebamo jedni druge. Mi smo dio društva te svojim postupcima i propustima, svojim ponašanjem i svojom šutnjom gradimo budućnost toga društva, stoji u izjavi koju potpisuje fra Miljenko Stojić.