DOLAZI NOVI ŠEF DORH-A

Bošnjaković otkrio zašto su se odlučili riješiti Dinka Cvitana, Žganjer o Jeleniću: Svađao se, ali nije laprdao

17.04.2018 u 22:10

Bionic
Reading

O kandidatu za glavnog državnog odvjetnika Draženu Jeleniću te o radu njegovog prethodnika Dinka Cvitana u emisiji Otvoreno HTV-a raspravljali su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, SDP-ov član saborskog Odbora za pravosuđe Peđa Grbin, Željko Žganjer, bivši ravnatelj USKOK-a Željko Olujić, bivši glavni državni odvjetnik te odvjetnik Veljko Miljević

'On je prošao sve stepenice unutar DORH-a', istaknuo je Bošnjaković. Kazao je kako su promišljali hoće li to biti osoba iz sustava ili izvana te su zaključili kako je osoba iz sustava najbolje rješenje što garantira kontinuitet rada.

Na pitanje zašto mijenjaju Dinka Cvitana kazao je: 'Mi ga ne mijenjamo. Njemu je istekao mandat. Smatramo da je potrebno malo nove energije', pojasnio je. Iako je Cvitan imao 98-postotni uspjeh što se tiče podizanja optužnica, Bošnjaković je kazao kako su problem medijski eksponirani slučajevi.

Grbin je kazao kako će SDP biti suzdržan jer vladajućima zamjeraju proceduru na koji je krenula u izbor Jelenića. 'Umjesto prije tri mjeseca, mi smo tek danas doznali koji je kandidat. To ostavlja gorak okus u ustima', istaknuo je.

Ipak on će glasati 'ZA' jer je, dodaje, danas moderno glasati po savjesti.

Zanima ga zašto se čekalo i što se to zamjera Dinku Cvitanu.

Na pitanje zašto nije raspravljeno izvješće o DORH-u za 2015. i 2016. Bošnjaković je kazao kako je do toga trebalo doći ranije, no podsjetio je na turbulentno političko razdoblje. Procedura za izbor glavnog državnog odvjetnika nije zakonski propisana, dodao je.

  • +9
Dinko Cvitan Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Žganjer je kazao kako postoji poslušnički mentalitet u DORH-u zadnjih 12 godina.

Olujić je rekao kako je DORH subordinirana organizacija pa je onda posluh neophodan i potreban. 'Oni moraju biti samozatajni i usmjereni na to da zakon bude iznad svega jer politika uvijek pokušava djelovati na organe progona. Tu će se morati pokazati novi glavni državni odvjetnik, da ima kralježnicu', smatra Olujić.

Odvjetnik Miljević kazao je da je Cvitan kada je preuzeo mandat naslijedio sve procese od Bajića. Tvrdi da je radio u naslijeđenim uvjetima, no da nije radio u Bajićevoj sjeni.

'Smatram da je Cvitan loš nasljednik još goreg državnog odvjetnika', kazao je Olujić misleći na Mladena Bajića. Peđa Grbin mu je napomenuo da bivši glavni državni odvjetnik automatski postaje zamjenik svog nasljednika.

Spomenuti su loši uvjeti u kojima rade zaposlenici DORH-a. Žganjer je kazao kako imaju respektabilne plaće, no da nemaju život. 'Posao živi s vama i dok ženi doma pomažete prati suđe ili šećete gradom', dodao je.

Miljević je kazao da u posljednje vrijeme dobiva dvije molbe za posao na dan, dok je to ranije bilo znatno rijeđe.

Dodao je da DORH više nije interesantan mladim ljudima koje će 'povući korporacije'.

Na pitanje Bošnjakoviću je li Jelenić njegov izbor, kazao je da je više njih izabralo Jelenića za kandidata. Grbin je uvjeren da će Jelenić ispuniti ustavnu zadaću i da će Jelenić raditi neovisno od HDZ-a.

'Kada sve radite ovako u zadnji čas stvara se dojam da se nešto skriva još kada nemate odgovor zašto Cvitan odlazi', kazao je Grbin.

Žganjer, čiji je Jelenić bio zamjenik, kazao je da mu se sviđalo što se s njim svađao. 'To nije bilo laprdanje i imao je tvrd, argumentiran stav. Često sam onda ja korigirao stav. Jelenić tada prije 14 godina nije bio zamjenik koji je podešavao svoj stav prema mojem izrazu lica. Stav Vlade i Ministarstva pravosuđa je dobar i promišljen potez', poručio je.

Podsjetimo, kandidiranje Dražena Jelenića za novog glavnog državnog odvjetnika naišlo je na neuobičajen konsenzus u stručnoj javnosti, a može se naslutiti da će slična reakcija biti i u političkom spektru.

Dosadašnji zamjenik Dinka Cvitana cijeli je svoj radni vijek proveo upravo u Državnom odvjetništvu, a više sugovornika tportala - od političara preko odvjetnika s kojima je stajao na suprotnoj strani sudnice do Jelenićevih suradnika - uvjereno je da će na pravi način voditi ovu instituciju i izboriti se za neovisnost Državnog odvjetništva.