uvođenje jasnijih pravila

Bošnjaković: Novim zakonom ovrhe ponovno u nadležnosti sudova, bilježnici postaju sudski povjerenici

31.07.2018 u 16:22

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u utorak je predstavio prvu radnu verziju novog ovršnog zakona kojim bi se ovrhe na temelju vjerodostojne isprave ponovno vratile u nadležnost sudova, a javni bilježnici bi u postupku sudjelovali tek kao sudski povjerenici

Novine koja je u nacrtu predvidjela radna skupina trebale bi uvesti i veću zaštitu dužnika, sniziti troškove ovršnog postupka, ukinuti mogućnost fiducijalnog upisa vlasništva na nekretnini dužnika, poboljšati elektronsku komunikaciju, povećati sigurnost dostave, proširiti krug izuzetih iz ovrhe, uvesti obvezu obavještavanja dužnika o pokretanju ovrhe te zabraniti deložacije u zimskim mjesecima.

"Prijedlog zakona nudi brži, jednostavniji i jeftiniji sustav", kazao je Bošnjaković na konferenciji za novinare u utorak. Očekuje da će rad za novom zakonu biti gotovo do kraja godine nakon čega slijedi vladina i saborska procedura.

Po ministrovim riječima najniža cijena ovršnog postupak trebala bi biti 300 kuna, umjesto sada maksimalne od preko 1.800 kuna. Ustvrdio je i da sudovi imaju dosta kapaciteta za dodatne poslove te da se bilježnici u radnoj skupini nisu bunili na smanjenje ovlasti.

"Mi kao država imamo pravo odrediti pravila kako će se postupati", zaključio je Bošnjković, rekavši da zakon u potpunosti ne rješava pitanja blokiranih, ali uvodi jasnija pravila.