GDJE JE TISKARA?

Bosanci zasuli Makarsku lažnim dolarima

03.08.2011 u 11:39

Bionic
Reading

Splitska, makarska i omiška policija u samo jednom danu uspjele su otkriti grupu državljana Bosne i Hercegovine koji su u nekoliko mjesta Makarskog primorja pokušali staviti u opticaj veću količinu krivotvorenog novca. Kod Mustafe B. (51), Nedima. Z. (35) i Safeta K. (35) pronađeno 7.800 lažnih američkih dolara, a policija pretpostavlja da ih je na tržištu ostalo još oko dvije tisuće

Uzbunu su podigli vlasnici mjenjačnica i trgovina iz Omiša, Makarske, Baške Vode i Podgore, koji su posumnjali u autentičnost novčanica od 100 dolara. Provjerom je utvrđeno da su doista lažne, premda se radi o vrlo dobrim krivotvorinama, a kod uhićenog trojca pronađeno je još 600 eura i 2.800 kuna. Pravih, a ne krivotvorenih.

Skupa s trojicom Bosanaca nalazile su se još dvije osobe: jedna je puštena na slobodu jer je utvrđeno da nije počinila kazneno djelo, dok je kod 28-godišnjeg Emira P. pronađeno nekoliko grama droge, pa je za to prijavljen. Odlukom istražnog suca, pak, glavni akteri priče provest će mjesec dana u pritvoru.

Gdje su krivotvoreni dolari proizvedeni – policija ne zna ili ne želi otkriti, no sigurno je da su u Hrvatsku stigli iz susjedne Bosne i Hercegovine. Preko Interpola će se pokušati utvrditi nalazi li se ondje i tiskara lažnog novca.

Dolar je, kažu u splitskoj policiji, specifična i osjetljiva valuta, pa je ponekad vrlo teško na prvi pogled utvrditi autentičnost njegovih novčanica. Sve građane koji imaju bilo kakve nedoumice policija poziva da se obrate u bilo koju banku.