potpredsjednica sdp-a

[VIDEO/FOTO] Borzan Berošu: Ispunite obećanje i zakonom zabranite prodaju energetskih pića maloljetnicima

29.11.2021 u 11:40

Bionic
Reading

Potpredsjednica SDP-a i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan pozvala je u ponedjeljak ministra zdravstva Vilija Beroša da zakonom zabrani prodaju energetskih pića maloljetnicima i time ispuni obećanje iz lipnja

Ministar Beroš je obećao da će regulirati to pitanje nakon tragičnog slučaja kada je jedno dijete umrlo nakon konzumacije energetskog pića, no šest mjeseci ništa se nije dogodilo i tema je otišla zaborav, podsjetila je Borzan na konferenciji za novinare na temu „Neispunjena obećanja i nerad HDZ-ovog ministra zdravstva Vilija Beroša”. Borzan smatra da bi zabrana prodaje bila daleko učinkovitija i pravednija od poreznih rješenja navodeći kako u dijelu EU zemalja postoje slični zakoni.

„Kada će konačno zakonski prijedlog biti na stolu?”, upitala je ministra apelirajući na njega da se othrva lobistima i ponaša kao liječnik i roditelj.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Ako HDZ ne uputi zakon u proceduru, to će ponovno učiniti SDP, najavila je. „A ako ga HDZ i drugi puta odbije, to će značiti da su protiv zakona koji štiti djecu od potencijalno opasnog napitka”, poručila je Borzan navodeći kako jedna limenka energetskog pića sadrži isto što i jedna velika šalica turske kave s četiri žlice šećera. Epidemiolog Branko Kolarić naveo je da prema podacima Europske agencije za hranu čak 86 posto 16- godišnjaka u Hrvatskoj konzumira energetska pića i čak 47 posto ih miješa s alkoholom.

  • +7
Biljana Borzan i Branko Kolarić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

„Takva pića su posebno opasna za djecu zbog učinaka šećera, kofeina i drugih sastojaka, izazivaju ovisnost, prikrivaju umor, te potiču eksperimentiranje s drugim sredstvima”, upozorio je Kolarić apelirajući na zabranu za maloljetnike. Kolarić je komentirao i novi soj koronavirusa - omikron kazavši kako se čini da izaziva blažu kliničku sliku.

Pozvao je i nadalje na cijepljenje te ocijenio kako ljutnja na građane neće ih motivirati poručivši da je potrebna usmjerena kampanja i borba protiv lažnih informacija. Borzan je kazala kako je u Hrvatskoj najveći problem nepovjerenje građana u struku odnosno Nacionalni stožer Civilne zaštite zbog čega odlučuju isključivo zbog straha ili uljuljkanosti.

„Tamo gdje je povjerenje u struku veliko rezultati su visok postotak cijepljenih”, istaknula je. Vezano za unutarstranačke izbore u SDP-u Borzan je pak ocijenila kako su pokazali da je u stranci zavladalo zajedništvo te da su podjele iza njih.