klub hdz-a

Borić o Bernardićevoj stipendiji: Primio je dar 525 puta vrjedniji od dopuštenog

06.11.2019 u 11:54

Bionic
Reading

Josip Borić (Klub zastupnika HDZ-a) osvrnuo se u srijedu na sklapanje oporbenog antikorupcijskog saveza u svjetlu dodjele stipendije šefu SDP-a Davoru Bernardiću u iznosu od 260.000 kuna, što je 525 puta više od zakonski utvrđenog dopuštenog iznosa vrijednosti dara dužnosniku

Takvo postupanje u slobodnom je saborskom govoru ocijenio licemjernim, problematiziravši odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje to, po njegovom mišljenju, nije odgovarajuće sankcioniralo.

Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kada je 2014. prihvatio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna. Za povredu tog članka zakon ne predviđa sankcije. Povjerenstvo je ocijenilo kako je Bernardić, koji je tada bio šef zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik te stranke, povrijedio načelo djelovanja, jer je stipendiju primio kao političar, a ne kao stručnjak, budući da se u trenutku sklapanja ugovora Bernardić tri godine nije bavio znanstvenim i stručnim radom. Bernardić se nakon takve odluke Povjerenstva ispričao.

Borić je izrazio je nadu kako takvo postupanje neće otvoriti mogućnost da i drugi učine isto, budući da se radi o nedopuštenom daru. Napomeno je kako je stipendija dodijeljena diskrecijskom odlukom škole koja nije bila svima dostupna na jednak način.

Borić je također rekao kako se Bernardić obavezao na 120 sati znanstvenog, istraživačkog i konzultatntskog rada kao i da će biti promotor i ambasador škole, a što iziskuje i sklapanje drugih ugovora. Borić je upitao je li na stipendiju plaćen porez, odnosno na takav rad na koji se Bernardić obavezao.

Sporazum o antikorupcijskom savezu potpisali su predsjednik SDP-a Davor Bernardić, HSS-a Krešo Beljak, HSU-a Silvano Hrelja i Snage Goran Aleksić obvezavši se da će se boriti protiv korupcije i zloporabe položaja.