vatrena stihija

Bolsonaro: Brazilu nedostaju sredstva za borbu protiv požara u Amazoniji

22.08.2019 u 21:32

Bionic
Reading

Brazilska vlada nema dovoljno sredstava za borbu protiv požara koji haraju u amazonskoj prašumi, rekao je u četvrtak predsjednik Jair Bolsonaro.

Brazilska svemirska agencija izvijestila je da je broj požara koji je zahvatio Amazoniju kao posljedica sječe šuma, u odnosu na prošlu godinu, porastao za 83 posto.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio tjedan dana nakon što je predsjednik Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, piše BBC.

'Amazonija je veća od Europe, kako ćete se boriti protiv kriminalnih požara na takvom području', upitao je novinare. 'Nemamo sredstava za to'.

U srijedu je Bolsonaro rekao da su nevladine organizacije krive za požare.

Upitan ponovno u četvrtak o tom komentaru, rekao je da ne može dokazati da nevladine organizacije, kojima je srezao financiranje, pale vatru ali su 'najveći sumnjivci'.

  • +31
Požar u Amazoniji Izvor: EPA / Autor: Joedson Alves

Bolsonaro je više puta naglasio kako vjeruje da bi Brazil trebao otvoriti Amazoniju poslovnim interesima, kako bi se dopustilo rudarstvo i tvrtkama za sječu šuma da iskoriste tamošnje prirodne resurse.

Ranije ovoga mjeseca, Norveška i Njemačka prekinule su financiranje nekih projekata čiji je cilj bilo zaustavljanje deforestacije Brazila nakon što su alarmirane da se mijenjaju uvjeti po kojima se biraju projekti.

Upitan o gubitku novca, Bolsonaro je tada rekao: 'Brazil to ne treba'.

Najveća prašuma na svijetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Aktivisti za očuvanje okoliša za požare okrivljuju Bolsonara, tvrdeći da je poticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma.

U međuvremenu je iz američke NASA-e objavljeno da je ukupan broj požara u području same Amazonije nešto niži od godišnjeg prosjeka.

Šumski požari u Brazilu su najčešći za vrijeme sušne sezone, no neki se namjerno izazivaju da bi se ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke.

Po podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja od siječnja do kolovoza ove godine u brazilskom je dijelu Amazonije izbilo više od 72.000 požara.

Riječ je o najvećem evidentiranom broju požara otkad je 2013. počelo službeno praćenje ovih podataka. Za usporedbu, tijekom 2018. evidentirano je ukupno 40.000 požara.