HRVATSKA STVARNOST

Bolnički prostori za djecu uglavnom su derutni i skučeni

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.02.2012 13:37
  • Objavljeno 14.02.2012 u 13:19
klaićeva onkološki odjel dječja klinika

klaićeva onkološki odjel dječja klinika

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

U povodu Nacionalnog dana djece oboljele od malignih bolesti 15. veljače, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić uputila je poruku u kojoj podsjeća da je nužno uložiti što više sredstava i energije u unaprjeđivanje dostupnosti suvremenih postupaka liječenja djeci, osiguravanje primjerenih prostornih uvjeta u bolnicama, pružanje psihološke potpore oboljelom djetetu i obitelji, ali i podizanje kvalitete života oboljele djece.

U poruci se navodi da su bolnički prostori za djecu uglavnom premali i skučeni, često i derutni, neprimjereni za boravak djece. Premali broj soba na dječjoj onkologiji jedva može primiti sve pacijente, pa je u njima više ležajeva od predviđenog broja. Često su zajedno smještene djevojčice i dječaci, u prostorima u kojima nije moguće osigurati privatnost djece za presvlačenje, obavljanje osobne higijene i razgovor s liječnikom.

Ponegdje su, upozorava Mila Jelavić, zajedno smještena djeca u različitim stadijima bolesti i djeca s različitim vrstama teškoća, tako da mali pacijenti svjedoče teškim prizorima i nerijetko gledaju jedni druge za vrijeme složenih i bolnih medicinskih postupaka. Premda se zna da je prisutnost roditelja uz dijete tijekom liječenja vrlo važna, u skučenim sobama s previše ležajeva nema mjesta za dulji boravak roditelja niti za boravak oba roditelja istovremeno.

Pravobraniteljica predlaže da se s poboljšanjima krene odmah, makar i sitnim koracima. Zauzima se za osiguranje dostupnosti liječenja svakog djeteta, što znači i dovoljno liječnika i drugog medicinskog osoblja. Ali jednako je važno osigurati djeci više prostora u bolnici, humanizirati taj prostor i prilagoditi ga boravku djece. Kad god je moguće treba voditi računa o djetetovoj privatnosti i njegovu dostojanstvu te osigurati trajnu kvalitetnu psihološku potporu i djeci i roditeljima.

Podsjeća kako su tijekom prošle godine posjećivali djecu, 'prave male heroje', na odjelima dječje hematologije i onkologije u Splitu, Osijeku, Zagrebu i Rijeci. "Vidjeli smo često požrtvovno osoblje, liječnike i medicinske sestre koji su spremni učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi izliječili djecu i učinili im boravak u bolnici podnošljivijim, premda ih je premalo i ne raspolažu uvijek svom potrebnom opremom. Iako podaci svjedoče o porastu oboljele djece, bolnički odjeli za njih ne povećavaju se, a medicinska oprema za dijagnostičke i terapijske postupke često se nabavlja putem donacija i humanitarnih akcija", navodi pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi