SPORNI ZAKONI

Europski parlament poziva Poljsku da poštuje vladavinu prava

14.09.2016 u 19:02

Bionic
Reading

Europski parlament pozvao je u srijedu poljsku euroskeptičnu vladu da do kraja listopada riješi ustavnu krizu, upozorivši da paraliza najvišeg suda u zemlji ugrožava demokraciju i temeljna prava

Rezolucija, usvojena velikom većinom glasova, nije pravno obvezujuća, ali je još jedan element u procesu koji bi na kraju mogao dovesti čak do toga da Poljska ostane bez glasačkih prava u EU-u.

Rezolucija je donesena nakon što je Europska komisija 27. srpnja Varšavi uputila formalnu preporuku kako da riješi ustavnu krizu u roku tri mjeseca, do kraja listopada.Komisija je, u preporuci, zatražila od poljskih vlasti da trojica ustavnih sudaca koje je zakonito izabrao prethodni saziv parlamenta preuzmu dužnost, jer je nova vlada njihov izbor zanemarila i postavila svoje suce.

Poljski predsjednik Andrzej Duda, bivši član vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), koja sada ima većinu u oba doma poljskog parlamenta, ne želi prisegnuti trojicu sudaca koje je imenovao prethodni saziv parlamenta, ali je prisegnuo trojicu kandidata PiS-a, unatoč protivljenju ustavnog suda.

Sporna je i reforma načina na koji ustavni sud radi, a sve zajedno dovelo je u pitanje njegovu neovisnost.Varšava ističe da reformom ustavnog suda želi poboljšati njegov rad te da je na izborima dobila veliku potporu javnosti za provedbu reformi. Svoje kritičare optužuje da su stali na stranu njezinih političkih protivnika.