JOSIPOVIĆ O PROSVJEDIMA SELJAKA

'Bolje pregovarati nego se tući na ulici'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.03.2010 13:30
  • Objavljeno 08.03.2010 u 13:25
iVO jOSIPOVIĆ

iVO jOSIPOVIĆ

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Republike Ivo Josipović komentirajući danas, na traženje novinara, sporazum vlade sa seljacima izrazio je uvjerenost da je vlada obećala ono što se može ispuniti te da će to i učiniti

'Vlada je u okviru svoje nadležnosti dogovorila što je mogla, očito je da su seljaci s time više ili manje zadovoljni. Mislim da je to dobro i čestitam jednima i drugima da su postigli dogovor. Očito je riječ o kompromisnom rješenju', rekao je Josipović novinarima nakon susreta sa ženskim udrugama u Uredu predsjednika u povodu Međunarodnog dana žena.

U Hrvatskoj uvijek treba raditi na tome da se problemi trebaju rješavati kompromisima i dogovorima, treba njegovati novi stil, tolerancije i uvažavanja i pregovaranja. 'Uvijek bolje je i deset dana pregovarati, nego jedan dan se tući na ulici', naglasio je predsjednik.

Upitan za najave, navodno iz njegova ureda, da će se premijerka Kosor uključiti u pregovore sa seljacima, predsjednik Josipović je rekao 'ako mu je (ministru Čobankoviću) to olakšalo dušu, evo neka mu bude'.

Vidjeli ste moje priopćenje, rekao je predsjednik Josipović istaknuvši kako je zadovoljan da je dao doprinos nastavku pregovora nakon sastanka u Uredu predsjednika kada su se sve seljačke udruge odmah pristale odmah vratiti za pregovarački stol i to smatra mudrom odlukom.

Predsjednik je ocijenio da se ta priča mogla odmah završiti iste večeri, no trajalo je još jedan dan. Nadam se da će svi iz ovog slučaja izvući pouku, naglasio je. U Gradskoj vijećnici u Đakovu ministar poljoprivrede Petar Čobanković i Koordinacija predstavnika seljačkih udruga pet slavonskih županija, osim Zvonka Pipića iz Virovitičko-podravske županije koji je nezadovoljan napustio skup prije njegovog završetka, postigli su u ponedjeljak rano ujutro nakon 8 dana prosvjeda seljaka, kako su ocijenile obje strane, konsenzus i potpisali sporazum.

U vezi sa slučajem Splitske željezare, predsjednik Josipović je rekao da je to strašan slučaj koji se odmah mora početi ozbiljno rješavati i izrazio uvjerenost da će se razumnim dogovorima i odlukama vlade to i dogoditi.

Odgovarajući na upit je li s premijerkom razgovarao o antirecesijskim mjerama, predsjednik Josipović je rekao da nije, osim sastanka na kojem je zamolio da se pregovori nastave i premijerka Kosor je to s punim razumijevanjem prihvatila i 'vidimo o rezultat'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi