ČIŠĆENJE OBAVJEŠTAJNOG SUSTAVA

Bojnica Irena Peharda oduševila premijera

18.01.2013 u 14:10

Bionic
Reading

Nakon niza skandala i afera koje su protresle sigurnosno-obavještajni aparat konačno je počelo sređivanje i čišćenje u tom sektoru. Među prvim važnijim odlukama je i imenovanje nove šefice Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija (OTC) Irene Peharde, koja je za imenovanje imala podršku iz VSOA-e i SOA-e

Postavljanje dojučerašnje službenice vojno-obavještajne agencije VSOA-e na čelno mjesto OTC-a vjerojatno je, piše Novi list, bilo iznenađenje s obzirom da Irena Peharda do sada nije bila spominjana u kombinacijama za to mjesto. Međutim medijski je već nekoliko puta bila popraćena.

Naime ona je bila jedna od vojnikinja koja je završila vojnu akademiju na West Pointu još 2001. godine, a uz Marija Bogunovića bila je jedina koja je prošla elitnu padobransku obuku. Bila je među pet posto najboljih studenata u generaciji, ali kad se vratila u Hrvatsku, nije dobila dobar vjetar u leđa od sustava. Dapače, do kraja 2004. bila je tek na razini zapovjednika voda, najnižem časničkom mjestu, s činom poručnika. Tek nakon napisa u medijima o lošem statusu svih diplomaca West Pointa u Hrvatskoj njena vojna karijera krenula je donekle bolje.


U međuvremenu se usavršavala i u civilnom sektoru - 2004. godine magistrirala je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, a preklani je doktorirala na varaždinskom Fakultetu za organizaciju i informatiku. Autorica je nekoliko stručnih radova s područja vojne organizacije, a do sada je bila u dvije mirovne misije u Afganistanu.

Iako do sada nije bila spominjana u kombinacijama za čelno mjesto OTC-a, prema informacijama Novog lista, Peharda je imala podršku šefova obje hrvatske vojne obavještajne službe, i VSOA-e i SOA-e, a pored toga - nakon što je vidio njenu biografiju, oduševljen je bio i premijer Zoran Milanović.