DOK MLINOVI ŠUTE

Bogu za plakati: 'U inozemstvu našu pšenicu prerađuju Hrvati, a vraća nam se i 20 puta skuplje'

19.05.2020 u 22:11

Bionic
Reading

U vrijeme koronakrize stalno se spominje samodostatnost, a pritom zaziva Slavonija kao žitnica Hrvatske. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić potvrđuje da Hrvatska može hraniti više stanovnika nego što ima, ali...

Gostujući u RTL-u Danas, Brlošić je odgovorio i što se događa s hrvatskim žitom.

"Vrijeme žetve će doći za mjesec dana i žito koje ćemo skinuti i odvesti u silose će već drugi ili treći dan napustiti Hrvatsku. Otići će u Italiju, Austriju, Mađarsku, Njemačku... To je doista Bogu za plakat. Ovako zdravo i kvalitetno da napušta, odvozimo kamionima i vagonima i tamo prerađuju naši ljudi koji su morali napustiti Hrvatsku", rekao je Brlošić te dodao da žito preradi u inozemstvu pa se potom kao gotov proizvod vraća u Hrvatsku.

"Naši građani konzumiraju proizvod od ove pšenice, ali koji je prerađen u Italiji", kazao je Brlošić te dodao kako se to događa zato što ne rade mlinovi.

"Mlinovi nažalost šute. I doista je teško proći kraj mlina koji ne melje, bruji i zuji", rekao je Brlošić i dodao da će Hrvatska jako malo zaraditi na žitu koje izveze.

  • +5
Splitski pazar Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

"Svu zaradu, odnosno pekmez, će odnijeti oni koji će to preraditi i lijepo upakirati i po 10 ili 20 puta skuplji proizvod prodati potrošačima u Hrvatskoj", rekao je Brlošić te dodao kako Hrvatska još nema poljoprivrednu strategiju iako se o njoj već dugo priča.

"Navodno je radi Svjetska banka. Vidjet ćemo kako će ona izgledati, ali očito još uvijek Hrvatska ne zna kuda će sa svojom poljoprivredom", zaključio je Brlošić.