Primorsko-goranska županija

Za potpore poljoprivredi 6 milijuna kuna, a malim poduzetnicima 2,5 milijuna kuna

12.05.2020 u 13:17

Bionic
Reading

Primorsko-goranska županija raspisala je javne pozive za potpore poljoprivrednim gospodarstvima za očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje u 2020., za što je osigurano 6 milijuna kuna te za potpore radi ublažavanja posljedica epidemije Covid-19 u sektoru malog gospodarstva, za što je predviđeno još 2,5 milijuna kuna

Predmet javnog poziva za poljoprivredna gospodarstva su mjere očuvanja i razvoja poljoprivrednih gospodarstva, razvoja i obnove stočnog fonda na području Gorskog kotara te investicijskog ulaganja u unaprjeđenje prerade poljoprivrednih proizvoda i ulaganja u razvoj tržišta.

U sklopu mjere za očuvanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava, potpore se dodjeljuju za podizanje novih ili restrukturiranje nasada voća, maslina, vinograda, sadnju ili sjetvu povrća, ljekovitog i industrijskog bilja, čišćenje i ograđivanje pašnjaka, nabava psa čuvara, nabavu poljoprivredne mehanizacije, troškove na gospodarskim objektima.

Maksimalan iznos potpore po korisniku je 100 posto od ukupne vrijednosti ulaganja, a najviše do 20.000 kuna po korisniku s najmanje jednim zaposlenim, a 30.000 kuna za one koji imaju više od jedne zaposlene osobe.

U sklopu mjere razvoja i obnove stočnog fonda na području Gorskog kotara potpore su namijenjene za nabavku uzgojno valjanih grla za rasplod i obnovu stada.

Maksimalna potpora po korisniku je 100 posto od ukupne vrijednosti izvršenog ulaganja, a najviše do 30.000 kuna po korisniku.

Opravdani troškovi za dodjelu potpore za mjeru investicijskog ulaganja u unaprjeđenje prerade poljoprivrednih proizvoda i ulaganje u razvoj tržišta su nabava opreme za preradu i skladištenje prerađenih poljoprivrednih proizvoda, troškovi uređenja na objekata, nabava opreme za kušaonice, troškovi oznaka kvalitete, analize proizvoda za potrebe stavljanja na tržište i drugo.

Maksimalan iznos potpore po korisniku je 100 posto od ukupne vrijednosti ulaganja, najviše do 20.000 kuna po korisniku s najmanje jednim zaposlenim, a 30.000 kuna onima koji imaju više od jedne zaposlene osobe.

Predmet javnog poziva poduzetnicima za dodjelu potpora za provedbu mjera radi ublažavanja posljedica epidemije bolesti COVID-19 u sektoru malog gospodarstva na području Primorsko-goranske županije u 2020. je nabava opreme i sufinanciranje troškova vezanih za prilagodbu poslovanja poduzetnika zbog epidemije bolesti COVID-19 .

Ta mjera odnosi se na male i mikro poduzetnike, a iznos potpore je do 30 tisuća kuna za onog tko ima jednu zaposlenu osobu, odnosno do 40 tisuća kuna za one koji zapošljavaju više od jedne osobe.