CIPRASOV NASLJEDNIK

Bogat, gej i pod policijskom zaštitom: Je li Stefanos Kasselakis trojanski konj bankara na grčkoj ljevici?

04.09.2023 u 12:04

Bionic
Reading

Tjedan dana uoči izbora za novog predsjednika Sirize, i dalje druge grčke političke opcije po snazi u parlamentu, jedan od pet kandidata ne skida se iz tamošnjih medija, iako je dosad dao tek jedan intervju. Upoznajte Stefanosa Kasselakisa, 35-godišnjaka kojeg dio medija zbog mladalačke energije i grassroots pristupa već proglašava budućnošću grčke politike, no oni skeptičniji nisu ni približno toliko oduševljeni

Grčka Siriza pojavila se na političkoj sceni ranih dvijetisućitih kao ujedinjeni pokret malih lijevih stranaka diljem zemlje te postala svojevrstan globalni svjetionik moderne europske ljevice. Nakon što je Pasok, tradicionalna socijalistička stranka koja je godinama bila dio vlasti, dotaknula dno, Siriza je preokrenula trend i, predvođena mladim i karizmatičnim vođom Aleksisom Ciprasom te ekonomskim stručnjakom spretnim u medijskoj komunikaciji Janisom Varufakisom, preuzela vlast u Grčkoj. Europske elite nisu nimalo blagonaklono reagirale na njihove lijeve politike i upornu obranu rastrošnog javnog sektora te je Grčka na rubu bankrota natjerana na teške ekonomske rezove koji su na koncu doveli do povratka Nove demokracije, stranke desnog centra, na vlast 2019.

Nakon još jednog izbornog poraza u svibnju 2023., dugogodišnji vođa Sirize Aleksis Cipras podnio je ostavku te se nametnula potreba za političkim redefiniranjem ove platforme. Stranka će izabrati novog vođu 10. rujna, a među pet kandidata, prema anketama, ali i medijskoj prisutnosti, odskače Stefanos Kasselakis.

35-godišnjak se diči prilično atipičnom biografijom za čovjeka koji želi voditi ljevičarsku stranku. Rođen je u Haniji na otoku Kreti, u bogatoj obitelji koja je, prema njegovim riječima, bankrotirala još dok je bio dječak. Kao četrnaestogodišnjak je osvojio srebro na nacionalnoj matematičkoj olimpijadi Arhimed, a potom otišao studirati u SAD te je diplomirao ekonomiju na Sveučilištu Pennsylvania. Kao student volontirao je u kampanji Joea Bidena za demokratske predizbore, a s faksa se odmah zaposlio u – ni manje ni više – jednoj od najvećih bankarskih grupacija na svijetu, Goldman Sachsu. Danas pak ima dionice u čak tri brodarske tvrtke s Floride: Tiptree Marine, SwiftBulk i SwiftTanker, no ne otkriva detalje svojih investicija, držeći to privatnom stvari.

Besprijekorno elitistička biografija, ali i grassroots pristup kampanji - u kojoj rijetko daje intervjue, obilazeći članstvo te se preko društvenih mreža izravno obraćajući članovima stranke koja se diči direktnom demokracijom - izazvali su popriličnu zbunjenost u grčkoj javnosti. Kasselakis otvara neke ne pretjerano popularne teme u grčkom društvu, snažno se zalažući za ukidanje vojnog roka, odvajanje crkve od države, prava životinja i poboljšanje statusa gej osoba, kojima i sam pripada – on i njegov partner Tyler McBeth žive između Grčke i Floride te će uskoro postati očevi.

U jeku kampanje za novog šefa Sirize, Kasselakis je zatražio – i dobio – policijsku zaštitu zbog online prijetnji njemu i njegovom partneru izrečenih temeljem spolne orijentacije. Dio analitičara i ovaj, kao i većinu drugih poteza u kampanji, tumači kao kvalitetan politički marketing, ukazujući na to da Kasselakis time skreće pozornost s pitanja zbog kojih ga dio javnosti, ali i stranačkih kolega, naziva različitim pogrdnim epitetima poput 'instagramskog mesije', 'podvale američke duboke države' i 'trojanskog konja bankara'.

Prije svega, nije razjasnio veze s desnim premijerom Micotakisom, kojeg zasad izbjegava izravno napadati, a ranije je čak davao izjave da ima određene simpatije za njegovo djelovanje. Također, nerado govori o svojoj prošlosti u Goldman Sachsu, a još manje o spomenutim investicijama u brodarska poduzeća koja, kako javljaju grčki mediji bliski vlasti, u stvarnosti nemaju nijedan jedini brod jer ih je tvrtka rasprodala kako bi izbjegla bankrot, što Kasselakis demantira tvrdeći da su prodani u skladu s poslovnim planom.

Na sve te kritike Kasselakis odgovara proglasima u kojima ističe svoj status 'self-made mana', čovjeka koji je sam stvorio sve što ima, te naglašava borbu za društvenu jednakost kao svoj primarni politički cilj. 'Svjestan sam toga da nemam stranačkog iskustva. Moje iskustvo je u poslu i društvenom životu. Kandidatura koju sada pokrećem pokazuje drugi put: iz društva za društvo. Izgubljeno je nekoliko generacija. Došlo je vrijeme da izgradimo grčki san koji nam je toliko potreban', naveo je u inicijalnoj objavi svoje kampanje na društvenim mrežama.

Ima li Kasselakisov grčki san uistinu budućnost, doznat će se već u nedjelju, kad izlazi na crtu pretežno starim kadrovima Sirize, a nije tajna to da je bivše vodstvo na čelu s Ciprasom sklono upravo ovom mladom i preplanulom političaru s elitnim backgroundom kao novom, masovno prihvatljivom licu rebrendirane stranke. No ne samo to – Kasselakisovu eksploziju popularnosti radoznalo promatraju i protivnici iz Nove demokracije na čelu s Micotakisom, nadajući se da će se saplesti iza prve krivine, no svjesni su toga da bi im Siriza s takvim licem na idućim izborima postala ozbiljan protivnik.