PRAVO NA IRANSKI NAČIN

Blogeru 19 i pol godina zatvora!

30.09.2010 u 17:37

Bionic
Reading

Hosein Derakhshan osuđen je na 19 i pol godina zatvora, najviša kazna dosad izrečena blogeru u toj zemlji

Presuda je objavljena prije dva dana na jednom sajtu bliskom predsjedniku Ahmadinedžadu, a protiv nje će se bloger moći žaliti.
Derakhshan, pionir među iranskim blogerima, u zatvoru je od listopada 2008, kratko nakon što se vratio u Teheran iz Kanade, gdje je dulje boravio, a iranske ga vlasti terete za 'suradnju s neprijateljima, propagande protiv iranskih vlasti, zbog promocije kontrarevolucionarnih grupa te zbog vrijeđanja islama'. U presudi se ne govori o špijunaži iako je i o tomu bilo riječi s obzirom na njegova putovanja u Izrael 2006. i 2007. godine.

Ako bi presuda bila potvrđena, Hosein će izaći iz zatvora kada bude star 55 godina. Bloger ima dvojno državljanstvo, iransko i kanadsko, ali režim u Teheranu ne priznaje dvojna državljanstva.

Zanimljivo je da je ubrzo nakon posjeta Izraelu, bloger koji se potpisuje kao Hoder, promijenio svoj diskurs i počeo hvaliti iranskog predsjednika. Njegova majka tvrdi da je Hosein žrtva frakcijskih borbi u obavještajnoj iranskoj zajednici.

Unatoč presudi, članovi obitelji priznali ssu olakšanje kada sudac Abolghasen Salavati, nazvan davitelj, nije prihvatio prijedlog tužitelja da se Hoseina pošalje na vješala.

Prema organizacijama za ljudska prava, najmanje 50 novinara i blogera truli u zatvorima, a dvoje ih je u zatvoru i umrlo: fotoreporterka i novinarka Zahra Kazemi, u srpnju 2003. i bloger Omid Reza Mir Sayafi, u ožujku 2009. godine.